GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στουρνάρας για Σόιμπλε: Είχε ενέργεια, μεγάλη αντοχή και ισχυρές απόψεις

Στην αυριανή τους σύνοδο στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αρχίσουν να αποχαιρετούν δύο βασικούς πρωταγωνιστές ...


Στην αυριανή τους σύνοδο στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αρχίσουν να αποχαιρετούν δύο βασικούς πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου υπαρξιακού δράματος της Ευρωζώνης, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Σόιμπλε, που έκλεισε τα 75, θα γίνει Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, που προήδρευε στο Eurogroup από το 2013, θα εγκαταλείψει τη θέση του το αργότερο τον Ιανουάριο.

Η 8ετής θητεία του Σόιμπλε ως υπουργού Οικονομικών, πολύ μεγαλύτερη από των άλλων συναδέλφων του στο Eurogroup, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία είναι η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, του έδωσαν μία χωρίς προηγούμενο επιρροή. Αξιωματούχοι, ωστόσο, λένε ότι η επιρροή του Σόιμπλε ήταν αποτέλεσμα και της προσωπικότητάς του, που αντανακλάται στην επιμονή με την οποία υποστήριζε μη δημοφιλείς θέσεις, ακόμη και όταν αντιμετώπιζε ισχυρή πολιτική αντίδραση.

«Ο Σόιμπλε είχε μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που διατέλεσε υπουργός Οικονομικών για μία διετία. «Είχε ενέργεια, μεγάλη αντοχή και ισχυρές απόψεις», σημείωσε ο Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η ισχυρή οικονομική επίδοση της Γερμανίας έδωσε στον Σόιμπλε «έναν κυρίαρχο ρόλο».

Ο Σόιμπλε αναφερόταν συχνά ως ο αρχιτέκτων της λιτότητας, «ενέπνεε φόβο εξ ίσου με σεβασμό σε πολλούς συναδέλφους τους και έγινε διαβόητος για τη σκληρή γραμμή του έναντι της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αναχώρηση των Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ θα στερήσει πιθανότατα το Eurogroup από την εμπειρία τους, την ώρα που η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ενώσει δυνάμεις για την προώθηση μεγαλύτερης ολοκλήρωσης των χωρών της Ευρωζώνης. «Αν και λίγοι αναμένουν μία μεγάλη μεταβολή πολιτικής από το Βερολίνο, οι δυναμικές του Eurogroup θα αλλάξουν σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις της 19ετούς ιστορίας του», σημειώνει το Bloomberg.

Αν και ο διάδοχος του Σόιμπλε παραμένει άγνωστος, αξιωματούχοι της ΕΕ δεν αναμένουν σημαντική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, καθώς αυτός θα εκπροσωπεί τις γνωστές γερμανικές θέσεις, όπως την αντίθεση σε μία περαιτέρω κοινή ανάληψη κινδύνου.

Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, θα είναι δύσκολο για τον όποιο διάδοχό του να έχει τη δική του επιρροή, ιδιαίτερα καθώς έχει αλλάξει τώρα η πολιτική συγκυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση