GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Σόιμπλε λέει «ναι» στη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε απαντώντας την Πέμπτη σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, πως ο Γερμανός Υπ...


Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε απαντώντας την Πέμπτη σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, πως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα υποστηρίξει στο Eurogroup της Δευτέρας τις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, δηλαδή την αναγκαιότητα μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Όπως υπενθυμίζει το γερμανικό δίκτυο, τη θέση της νυν κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός «ΔΝΤ της Ευρώπης» απορρίπτει το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο θεωρείται πιθανός εταίρος ενός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.

Ερωτηθείς για την πολιτική σκοπιμότητα μιας γερμανικής δέσμευσης τη Δευτέρα, ενόψει της διάστασης απόψεων ανάμεσα στους δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές πως ο κ. Σόιμπλε θα εκφράσει τις απόψεις της σημερινής κυβέρνησης.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν θέλησε να πάρει θέσει αναφορικά με την πρόταση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για την έκδοση γαλλογερμανικών ομολόγων με τα οποία θα χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποδομές και σε προγράμματα καινοτομίας. Το ζήτημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Η απερχόμενη, πάντως, απορρίπτει τα ευρωομόλογα.

Οι μελλοντικοί ρόλοι που μπορούν να λάβουν η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup που θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθεί και η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο" που θα αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπτωση δανειακών προγραμμάτων για κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση