GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Έλληνες ξεπουλάνε το νοικοκυριό τους ακόμη και μέσω... facebook

Στο σφυρί βγάζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες το νοικοκυριό τους, πουλώντας προσωπικά τους αντικείμενα, προκειμένου να εξασφαλίσουν λί...


Στο σφυρί βγάζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες το νοικοκυριό τους, πουλώντας προσωπικά τους αντικείμενα, προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα ευρώ για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.
Εν μέσω κρίσης, για να τα φέρουν βόλτα, καταφεύγουν σε διάφορες λύσεις, λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο αυτοργάνωσης. Μία από αυτές, είναι γνωστή, διαδεδομένη και δοκιμασμένη στον χρόνο, ωστόσο πλέον έχει περάσει σε πιο σύγχρονη μορφή, με μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότητα αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση. Ο λόγος για το… παζάρι, το οποίο δεν έχει πλέον την παραδοσιακή του μορφή, με την πραμάτεια απλωμένη στο δρόμο και τους ενδιαφερόμενους να κόβουν βόλτες μπροστά από πάγκους προκειμένου να βρουν τις κατάλληλες ευκαιρίες, αλλά έχει περάσει σε... διαδικτυακή εκδοχή. Οι σελίδες όπου απλοί πολίτες πουλάνε όσα δεν χρειάζονται είτε για να τα ξεφορτωθούν, είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στο facebook και αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι κυριολεκτικά, μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα σε αυτές.


Από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν χρειάζονται πια, μέχρι αυτοκίνητα, διαμερίσματα, ακόμη και εξοχικά, μπορεί κανείς να δει στις δημοφιλέστερες ομάδες αγγελιών στο facebook υπό τους τίτλους «ΠΟΥΛΑΩ - ΑΓΟΡΑΖΩ - ΧΑΡΙΖΩ – ΑΝΤΑΛΑΣΣΩ» και «ΠΟΥΛΗΣΤΕ - ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ».
Αξίζει να σημειώσουμε κάποια νούμερα, που είναι χαρακτηριστικά των αναγκών αλλά και του ενδιαφέροντος που υπάρχει γύρω από αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο συνδιαλλαγής. Είναι ενδεικτικό ότι αυτές οι κλειστές ομάδες έχουν πάνω από 100.000 μέλη, με τον αριθμό τους να αυξάνεται ραγδαία σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, τα αντικείμενα που είναι προς πώληση ή που ζητούνται για ανταλλαγή ή αγορά ξεπερνούν τα 27.000, με τις τιμές να ξεκινούν ακόμη και από 1 ευρώ.

Από κράνη των SS έως νυφικά και εσώρουχα
Η γκάμα των προϊόντων που πωλούνται είναι εξωπραγματική. Κάθε λογής αντικείμενο καθημερινής χρήσης και όχι μόνο, μπορεί να βρει κανείς στις αγγελίες των συγκεκριμένων σελίδων, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα τα οποία ξεχωρίζουν για αρκετούς και διαφορετικούς λόγους. Χαρακτηριστική είναι μία αγγελία σύμφωνα με την οποία ο χρήστης πουλά αντικείμενα ιστορικής αξίας από την εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Όπως λέει ο ίδιος, πουλάει ασημένια νομίσματα, μετάλλια, εφημερίδες, γραμματόσημα, καρτ ποστάλ, κράνη, στρατιωτικά δελτάρια και διάφορα άλλα σε τιμές που κυμαίνονται από 1,20 έως και 450 ευρώ ανάλογα με το προϊόν.

Αρκετές είναι και οι αγγελίες που αφορούν σε μεταχειρισμένα νυφικά, καθώς προκαλεί εντύπωση πως οι γυναίκες που τα φόρεσαν και σηματοδοτούν για τις ίδιες ιδιαίτερα ευτυχισμένες στιγμές, μπαίνουν στη διαδικασία να τα αποχωριστούν και μάλιστα για όχι ιδιαίτερα μεγάλα ποσά. Το ίδιο ισχύει και για τα νυφικά παπούτσια.


Αρκετές είναι και οι αγγελίες που αφορούν σε γυναικεία εσώρουχα, τα οποία είναι είτε αφόρετα, είτε ελαφρώς χρησιμοποιημένα, με τιμές που κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια γυναίκα αποφάσισε να βγάλει "στο σφυρί" μέχρι και το σουτιέν-μπούστο που φόρεσε την ημέρα του γάμου της!


Άλατα για το μπάνιο έναντι 3 ευρώ, παιχνίδια, όπως λούτρινα αρκουδάκια με τιμή 9 ευρώ, ακόμη και παιδικά ρούχα,σε πολύ χαμηλές τιμές, πωλούνται μέσω των συγκεκριμένων σελίδων, πράγμα το οποίο δείχνει την άμεση ανάγκη των ανθρώπων για λίγα μετρητά.



Θλίψη και προβληματισμό προκαλεί μία αγγελία, στην οποία δίνεται ένα καρεκλάκι φαγητού για μωρά, αφού όπως γράφεται συγκεκριμένα "πωλείται λόγω οικονομικής ανάγκης, είναι ελαφρώς μεταχειρισμένο και το παιδί αυτή τη στιγμή είναι μόνο επτά μηνών", κάτι το οποίο δείχνει την οικονομική ανέχεια στην οποία βρίσκονται πολλοί Έλληνες.

Μία αγγελία επίσης, η οποία προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, αφορά μαρτυρικά για βάπτιση, και συγκεκριμένα αγοριού, τα οποία δεν πωλούνται αλλά… χαρίζονται, διότι όπως αναγράφεται, έχουν περισσέψει!

Αυτοκίνητα και… διαμερίσματα
Ωστόσο, πέρα από τα προσωπικά τους αντικείμενα, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους ή το σπίτι τους και είτε δεν τα έχουν καταφέρει με τους παραδοσιακούς τρόπους (μεσιτικά γραφεία, μάντρες αυτοκινήτων, αγγελίες σε εφημερίδες), είτε προσπαθούν να πουλήσουν με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν και στις σελίδες του facebook. Χαρακτηριστικά, μία από τις ακριβότερες αγγελίες που εντοπίσαμε αφορούσε σε ένα διαμέρισμα 112 τ.μ στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πωλείται 85.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση