Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

  Reuters: Νέο σχέδιο για σταδιακή εγγύηση των καταθέσεων θα προτείνει η Κομισιόν


  Μετά από δύο χρόνια άκαρπων συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει, την επόμενη εβδομάδα, ένα νέο σχέδιο για την πανευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
  Το σχέδιο αναμένεται να μειώσει τους κινδύνους για τις τράπεζες μετά την δεκαετή οικονομική κρίση, και ταυτόχρονα καλεί τις χώρες της Ε.Ε. σε κοινή ανάληψη των κινδύνων αυτών - κάτι στο οποίο ήταν αντίθετος ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φοβόταν ότι οι πιο εύρωστες γερμανικές τράπεζες θα στήριζαν τελικά τις πιο αδύναμες ανταγωνίστριές τους σε άλλα κράτη.
  Η καθιέρωση του ονομαζόμενου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (European deposit insurance scheme, EDIS), που έχει στόχο την ασφάλιση των αποταμιευτών μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας, προβλέπεται να είναι περισσότερο σταδιακή από ότι σχεδιαζόταν αρχικά, χωρίς να θεσπιστεί πλήρης επιμερισμός της προστασίας των καταθετών, αναφέρει η Κομισιόν σε ένα σχέδιο εγγράφου, σύμφωνα με το Reuters. Αυτό θα γίνει προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος ενδέχεται να είναι το ίδιο επιφυλακτικός με τον Σόιμπλε για το σχέδιο αυτό.
  Με τις νέες προτάσεις, το EDIS θα παρεμβαίνει, αρχικά, μόνο αφού τα εθνικά συστήματα ασφάλισης καταθέσεων έχουν χρησιμοποιήσει πλήρως τους πόρους τους για την προστασία των καταθετών. Επίσης, στην ίδια φάση, το EDIS θα παρέχει μόνο δάνεια στα εθνικά συστήματα ασφάλισης των καταθέσεων. Σε δεύτερη φάση, το EDIS, το οποίο θα χρηματοδοτείται από όλες τις τράπεζες της ΕΕ, θα καλύπτει ζημιές και θα αποπληρώνει τις καταθέσεις στους αποταμιευτές που έχουν πληγεί από μία κατάρρευση τράπεζας. Τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων θα συνεχίζουν να δίνουν χρήματα, παράλληλα με το EDIS.
  Μία τρίτη και τελική φάση, κατά την οποία το EDIS προβλεπόταν να αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα, αποσύρθηκε από την Κομισιόν, λόγω γερμανικής πίεσης που προκλήθηκε από φόβους ότι οι μικρότερες αποταμιευτικές τράπεζες στη Γερμανία θα έχαναν το δικό τους σύστημα προστασίας.
  Σε μία άλλη κίνηση για την ενίσχυση της κοινής ανάληψης κινδύνων από τα κράτη της ΕΕ, η Επιτροπή επανέλαβε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ήταν η καλύτερη επιλογή ως δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης στην Ευρώπη, το οποίο χρηματοδοτεί τις συντεταγμένες εκκαθαρίσεις τραπεζών. Οι Βρυξέλλες θέλουν να υπάρξει μία συμφωνία σε αυτό το επόμενο έτος.
  Σε μία περαιτέρω προσφορά προς το Βερολίνο, η δεύτερη φάση του EDIS προβλέπεται να ξεκινήσει, μόνο αφού οι τράπεζες των πιο αδύναμων κρατών έχουν καθαρίσει κατάλληλα τους ισολογισμούς τους από τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε., αν και σταδιακά μειώνονται. Η Κομισιόν αναφέρει ότι μπορεί να τεθεί ένα όριο για το ανώτατο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). «Οι τράπεζες που δεν καλύπτουν το όριο αυτό θα υποχρεούνται από τις εποπτικές Αρχές να ετοιμάσουν στρατηγικές για τα NPL με σαφώς καθορισμένους ποσοτικούς στόχους», αναφέρει το έγγραφο. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, η Επιτροπή θα προτείνει επίσης έως την ερχόμενη άνοιξη την θέσπιση νομοθετικών μέτρων για τη διευκόλυνση της ανάκτησης προβληματικών δανείων από τις τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «την άδεια στις τράπεζες να συμφωνούν με τις επιχειρήσεις - οφειλέτες μία γρήγορη εξωδικαστική κατάσχεση ενέχυρων». Θα προτείνει, επίσης, την περαιτέρω ανάπτυξη μίας δευτερογενούς αγοράς για κόκκινα δάνεια, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τα πωλούν σε υψηλότερες τιμές.
  Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Reuters: Νέο σχέδιο για σταδιακή εγγύηση των καταθέσεων θα προτείνει η Κομισιόν Rating: 5 Reviewed By: Press- gr