GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

SOS από καθηγητή πνευμονολογίας για την πετρελαιοκηλίδα: Μπορεί να προκληθούν έως και τερατογόνες επιδράσεις

Σχεδόν ένα μήνα μετά από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και αφορούν...


Σχεδόν ένα μήνα μετά από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και αφορούν στις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, σε συνέντευξή του στο "Πρακτορείο Fm" και στην εκπομπή 104,9 "Μυστικά υγείας", συστήνει επιφυλακτικότητα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα που αναμένονται προς τα τέλη του μήνα από έναν πρώτο κύκλο αναλύσεων που κάνει το ΕΛΚΕΘΕ και, όπως ήδη έχουν δηλώσει επιστήμονες του κέντρου, τότε θα υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα.
Ο κ. Μπεχράκης συστήνει στον κόσμο και ειδικά σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, εγκύους και παιδιά να αποφεύγουν προς το παρόν έστω και τις βόλτες στις παραλίες που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, γιατί, όπως αναφέρει, σε αυτές τις ομάδες υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. «Έχει αποδειχτεί ότι αυτά τα οργανικά αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από μία τέτοια ρύπανση δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τερατογόνες επιδράσεις, ακόμη και να παρέμβουν στο γονιδιακό σύστημα του ανθρώπου. Ιδιαίτερο αντίκτυπο που εκδηλώνεται με έντονο στρες, έχουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ιδίως των εργαζομένων στην απορρύπανση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και κατά τη διαδικασία της απορρύπανσηςπαράγονται ουσίες που είναι ιδιαίτερα τοξικές, όπως εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, ενώ όσον αφορά στο οικοσύστημα φαίνεται να συντελείται το εξής παράδοξο: «Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στα ψάρια, που μεταβολίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ρύπων, αλλά στα μαλάκια που αθροίζουν τους ρύπους μακροχρόνια, και ακόμα και όταν έχει λήξει η ρύπανση, εξακολουθούν να είναι ρυπογόνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση