GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού εμπλέκονται σε υπεξαίρεση πάνω από 5 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί για τον Έμπολα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανακάλυψε ότι υπάλληλοί της εμπλέκονται στην υπεξαίρεση πάνω απ...


Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) ανακάλυψε ότι υπάλληλοί της εμπλέκονται στην υπεξαίρεση πάνω από 5 εκατ. ευρώ στη δυτική Αφρική, από τα ποσά τα οποία είχε διαθέσει για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του Έμπολα την περίοδο 2014-2016.

Η ανακοίνωση της ΔΕΕΣ κάνει λόγο για «αγανάκτηση από την αποκάλυψη αυτής της απάτης» στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Η επιδημία του ιού Έμπολα είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 11.300 ανθρώπους, ενώ άλλοι περίπου 29.000 μολύνθηκαν, κυρίως σε αυτές τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής.

Οι προσπάθειες που είχαν γίνει για να περιοριστεί η επιδημία ήταν από τις πιο περίπλοκες στην πρόσφατη ιστορία των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και η ΔΕΕΣ διέθεσε εκατομμύρια ευρώ στις επιτροπές της που εδρεύουν στις χώρες αυτές.

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν παράνομη σύμπραξη μεταξύ πρώην υπαλλήλων της ΔΕΕΣ και υπαλλήλων μιας τράπεζας στη Σιέρα Λεόνε, που οδήγησε σε μια εκτιμώμενη οικονομική ζημία 2,13 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων» (1,83 εκατ. ευρώ).

Αποκάλυψαν επίσης εικονικά τιμολόγια από μια υπηρεσία εκτελωνισμού στη Γουινέα που εκτιμάται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημία ύψους 1,17 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1 εκατ. ευρώ).

Δύο ακόμη έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη στη Λιβερία για την τεχνητή διόγκωση των τιμών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν για να προσφερθούν φροντίδες στους ασθενείς, καθώς και των μισθών και των επιδομάτων που λάμβαναν εθελοντές, που υπολογίζεται ότι προκάλεσαν ζημία ύψους 2,7 εκατ. ελβετικών φράγκων (2,3 εκατ. ευρώ), κατά την ίδια πηγή.

Η ΔΕΕΣ δεσμεύεται ότι θα απαιτήσει να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ενεπλάκησαν και θα ζητήσει την επιστροφή όλων των χρημάτων που υπεξαίρεσαν, αίροντας κάθε ασυλία των νυν ή πρώην υπαλλήλων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση