GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί η 9η Νοεμβρίου είναι η "Μοιραία Ημέρα" της νεότερης γερμανικής ιστορίας - ΦΩΤΟ

H 9η Νοεμβρίου είναι σημαδιακή ημερομηνία για τη Γερμανία, με σημαντικά συμβάντα στη νεότερη ιστορία της χώρας. Αποκαλείται από ιστορικο...


H 9η Νοεμβρίου είναι σημαδιακή ημερομηνία για τη Γερμανία, με σημαντικά συμβάντα στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Αποκαλείται από ιστορικούς και δημοσιογράφους Schicksalstag (Μοιραία Ημέρα).

1848: Εκτελείται ο φιλελεύθερος πολιτικός Ρόμπερτ Μπλουμ. Ο θάνατός του συμβολίζει την αποτυχία της αστικοφιλελεύθερης επανάστασης του 1848 κατά της αριστοκρατίας στα γερμανικά κρατίδια.

1918: Ο κάιζερ Γουλιέλμος Β’ εκθρονίζεται και εξορίζεται στην Ολλανδία. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Φίλιπ Σάιντεμαν ανακηρύσσει από ένα παράθυρο του Ράιχσταγκ (Βουλής), την Αβασίλευτη Δημοκρατία, που αποκλήθηκε Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Αποδείχθηκε ασταθής και καταλύθηκε από τον Χίτλερ το 1933. Δύο ώρες αργότερα, από ένα μπαλκόνι του Δημαρχείου του Βερολίνου, ο κομμουνιστής ηγέτης Καρλ Λίμπκνεχτ ανακηρύσσει το θνησιγενές Ελεύθερο Σοσιαλιστικό Κράτος.

1923: Αποτυγχάνει το αποκληθέν Πραξικόπημα της Μπυραρίας στο Μόναχο, η πρώιμη προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να καταλύσει την Δημοκρατία της Βαϊμάρης και να αναλάβει την εξουσία στη Γερμανία. Παρά την αποτυχία το Εθνικοσοασιαλιστικό Κόμμα, καθίσταται βασικός παίκτης στη γερμανική πολιτική σκηνή.

1925: Κατά μία εκδοχή ιδρύονται τα SS, ο στρατιωτικός βραχίονας του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

1938: Η Νύχτα των Κρυστάλλων. Το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί σε Γερμανία και Αυστρία, που αποτέλεσε την απαρχή του Ολοκαυτώματος. Αφορμή στάθηκε η δολοφονία του γραμματέα της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι Ερνστ Φομ Ρατ από τον Γερμανεβραίο εξόριστο Χέρσελ Γκρίνσπαν. Προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε συναγωγές, κοιμητήρια και περιουσίες, ενώ οι νεκροί Εβραίοι υπολογίζονται από 36 έως 200.

1989: Ανοίγουν τα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας για τους πολίτες της, έπειτα από δεκαετίες, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1961. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη γερμανική επανένωση, ένα χρόνο αργότερα.

Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr

ΠΗΓΗ ΦΩΤO: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση