GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κύπρος θα ενισχύσει την αεράμυνά της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Σε αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναμένεται να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνάς της. Όπως α...


Σε αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναμένεται να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνάς της. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός 'Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, η δημιουργία του κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων, η προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων συστημάτων, ανέφερε ο κύριος Φωκαίδης, «αποτελούν επιτακτικές επιχειρησιακές ανάγκες της πρώτης φάσης της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και αφορούν την κάλυψη άμεσων αναγκών για την ασφάλεια της χώρας αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Κύπρου ως συνεισφορέα ασφάλειας και κόμβου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή».

Στο μεταξύ, η συμφωνία Pesco (permanent structured co-operation on defence), που θα υπογραφτεί εντός του επόμενου διαστήματος στις Βρυξέλλες αναμένεται να αλλάξει καταλυτικά τα δεδομένα στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, αλλά και στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και των συνεργιών στον τομέα αυτό.

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά τη λειτουργία της ευρωπαΪκής αμυντικής ομπρέλας στην περιοχή της Κύπρου, ο ρόλος της οποίας θεωρείται κρίσιμος, λόγω γεωγραφικής θέσης, και εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα θα έχει οφέλη και για την ίδια τη χώρα, σε μια πιθανή λύση του Κυπριακού.

Η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συνεισφέρει στρατιωτικά, μπορεί ωστόσο να λειτουργήσει η ίδια ως βάση για τις εργασίες της Pesco. Ταυτόχρονα, η συζήτηση, που έχει ανοίξει με τη Γαλλία, για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Ζύγι, λειτουργεί επικουρικά στη συμφωνία Pesco, εφόσον οι όποιες εργασίες αναβάθμισης θα είναι ωφέλιμες και για στρατιωτικά πλοία άλλων χωρών.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση