GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπεύθυνος πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ: "Θα αντιστεκόμουν σε παράνομη διαταγή του Τραμπ για χρήση του"

Ο στρατιωτικός διοικητής που έχει την ευθύνη του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε ότι θα αντιστεκόταν στον πρόεδρο Ντόναλ...


Ο στρατιωτικός διοικητής που έχει την ευθύνη του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ φέρεται να δήλωσε ότι θα αντιστεκόταν στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αν ο έδινε την εντολή για μια "παράνομη" εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με το CBS News, ο πτέραρχος Τζον Χάιτεν, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ (STRATCOM), είπε σε ομιλία του στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ, στη Νέα Σκωτία του Καναδά, ότι έχει σκεφθεί πολύ για το τι θα έλεγε αν λάμβανε τέτοια εντολή.

"Νομίζω ότι κάποιοι πιστεύουν πως είμαστε ηλίθιοι. Δεν είμαστε ηλίθιοι, σκεφτόμαστε πολύ αυτά τα πράγματα. Όταν έχεις μια τέτοια ευθύνη, πώς να μην το σκέφτεσαι;" είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με ένα τέτοιο σενάριο.

Το CBS ανέφερε ότι ο πτέραρχος εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθούσε εκείνος αν δεχόταν τέτοια εντολή. "Ως επικεφαλής της STRATCOM, παρέχω συμβουλές στον πρόεδρο, εκείνος θα μου πει τι να κάνω. Αν είναι παράνομο, μαντέψτε τι θα συμβεί; Θα πω «Κύριε πρόεδρε, αυτό είναι παράνομο». Και μαντέψτε τι θα κάνει εκείνος; Θα ρωτήσει «Ποιο θα ήταν το νόμιμο» και θα εξετάζαμε τις επιλογές μας για να ανταποκριθούμε στην όποια κατάσταση. Έτσι πάει το πράγμα. Δεν είναι τόσο περίπλοκο".

Ο Χάιτεν τόνισε ότι είναι συνήθης πρακτική να εξετάζονται σενάρια για το πώς θα αντιδράσει στην περίπτωση μιας παράνομης διαταγής και πρόσθεσε: "Αν εκτελέσεις μια έκνομη διαταγή, θα πας φυλακή. Μπορεί να πας φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής σου".

Το Πεντάγωνο δεν σχολίασε τις δηλώσεις αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση