GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο ΣτΕ προσέφυγαν τρεις Μητροπόλεις για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

Στο ΣτΕ συζητήθηκαν την Πέμπτη οι προσφυγές που έχουν καταθέσει Μητροπόλεις, πολίτες, μοναχές ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική ...


Στο ΣτΕ συζητήθηκαν την Πέμπτη οι προσφυγές που έχουν καταθέσει Μητροπόλεις, πολίτες, μοναχές ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, καθώς και οι Μητροπολίτες αυτών, όπως και πλέον των 160 μοναχών, πολιτών, δικηγόρων, που στρέφονται κατά του σκέλους εκείνου του νόμου 4356/2015 που επεκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Αιτία για να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας απετέλεσε η απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή (ΤΑΔΚ 39/2016/22.1.2016) με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος εγγραφής στα Ληξιαρχεία των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών και καθορίστηκε η τήρηση των ληξιαρχικών βιβλίων.
Η εκδίκαση των προσφυγών έγινε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αναστασία Παπαδημητρίου), όπου οι δικηγόροι των προσφευγόντων έκαναν λόγο για παραβίαση του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος και υποστήριξαν ότι η Κυβέρνηση για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, χρησιμοποίησε την μισή διατύπωση της εν λόγω συνταγματικής διάταξης.
Ειδικότερα επισήμαναν ότι η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του Συντάγματος (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας - προσωπική ελευθερία), αναφέρει ότι «καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».
Όμως, όπως υποστήριξαν, για την επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, η διοίκηση επικαλέστηκε μεν το εν λόγω συνταγματικό άρθρο, αλλά δεν έλαβε υπόψη της το δεύτερο σκέλος της ίδιας παραγράφου, που θέτει την προϋπόθεση ότι είναι ελεύθερη, «εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη».
Οι δικηγόροι των προσφευγόντων ανέφεραν ακόμη ότι η επέκταση του συμφώνου είναι αντίθετη και στις διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αναφέρονται στο οικογενειακό δίκαιο και τα χρηστά ήθη.
Οι συνήγοροι του Δημοσίου τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας της επίμαχης επέκτασης του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ επικαλέστηκαν ότι έχει γίνει καθολικά αποδεκτό από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι η έννοια των χρηστών ηθών είναι αόριστοι, είτε αυτή καταγράφεται στο Σύνταγμα, είτε στον Αστικό Κώδικα.
Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση