GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Τραμπ ζητάει βοήθεια από τον Πούτιν για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφθασε στην Ιαπωνία σήμερα υπερασπιζόμενος τη σκληρή ρητορική του έναντι της Βόρειας Κορέας και τονίζο...


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφθασε στην Ιαπωνία σήμερα υπερασπιζόμενος τη σκληρή ρητορική του έναντι της Βόρειας Κορέας και τονίζοντας ότι οι συνομιλίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα τηςΠιονγκγιάνγκ θα κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει με τους ηγέτες άλλων κρατών της Ασίας κατά τη διάρκεια της δωδεκαήμερης περιοδείας του στην περιοχή, όπου η ένταση έχει κλιμακωθεί εξαιτίας των βορειοκορεάτικων δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Τραμπ θέλει να προβάλλει μια εικόνα απόλυτης ενότητας των ΗΠΑ με την Ιαπωνία έναντι της Βόρειας Κορέας στη συνάντηση που θα έχει με τον «φίλο του», τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. «Η Ιαπωνία είναι ένας πολύτιμος εταίρος και ένας κρίσιμος σύμμαχος» των ΗΠΑ, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος σε Αμερικανούς και Ιάπωνες στρατιώτες στη βάση Γιοκότα, περίπου σαράντα χιλιόμετρα δυτικά από το Τόκιο, όπου τον υποδέχθηκε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι κανένας δεν πρέπει να «υποτιμήσει» την αποφασιστικότητα της χώρας του. «Ουδείς, κανένας δικτάτορας, κανένα καθεστώς και καμιά χώρα δεν πρέπει, ποτέ, να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα της Αμερικής», διεμήνυσε απευθυνόμενος στους παραταγμένους στρατιώτες.

Τείνει χείρα συνεργασίας στον Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή, πρώτη ημέρα της δωδεκαήμερης περιοδείας του στην Ασία, ότι θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκειά της.

«Νομίζω ότι είναι προγραμματισμένο να συναντήσω τον Πούτιν, ναι», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους. «Θέλουμε τη βοήθεια του Πούτιν για τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, ο Τραμπ είπε πως θα αποφασίσει σύντομα εάν θα προστεθεί η Βόρεια Κορέα στον κατάλογο των κρατών στα οποία η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις επειδή θεωρεί πως υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα υιοθετήσει διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, υποστηρίζοντας ότι για δεκαετίες η Ουάσινγκτον επεδείκνυε «απόλυτη αδυναμία».

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας και για τον κόσμο, και θέλουμε να λυθεί», είπε. «Υπήρξαν 25 χρόνια απόλυτης αδυναμίας κι έτσι υιοθετούμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Ρεπουμπλικάνος θορύβησε πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ όταν απείλησε να «καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα εάν απειλήσει τη χώρα του ή τους συμμάχους της και όταν αναφέρθηκε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν με την έκφραση «άνθρωπος-πύραυλος σε αποστολή αυτοκτονίας».

Τα γυμνάσια στα οποία συμμετείχαν αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά στην κορεατική χερσόνησο την Παρασκευή διατήρησαν ψηλά την ένταση.

Ο Τραμπ δήλωσε εξάλλου ότι πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ασία, την πιο μακρά που έχει κάνει αμερικανός πρόεδρος στην περιοχή έπειτα από εκείνη του Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους το 1992.

«Νομίζω ότι προβλέπεται να τον συναντήσω», ανέφερε. «Θέλουμε τη βοήθεια του Πούτιν για τη Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ θέλει να προβάλει μια εικόνα απόλυτα ενωμένου μετώπου με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα πριν επισκεφθεί το Πεκίνο για να συνεχίσει να ασκεί πίεση στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να κάνει περισσότερα για να χαλιναγωγήσει την Πιονγκγιάνγκ.

Μετά το Τόκιο, τη Σεούλ και το Πεκίνο, ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να συμμετάσχει τόσο στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Βιετνάμ, όσο και στη σύνοδο κορυφής της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Μανίλα.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση