GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το όριο ηλικίας πλοίων που διακινούν καύσιμα

Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου  Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Κουρουμπλή όπου μεταξύ άλλων έχει ρύθμιση για το όριο ηλικίας πλοίων που ...


Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου 

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Κουρουμπλή όπου μεταξύ άλλων έχει ρύθμιση για το όριο ηλικίας πλοίων που διακινούν καύσιμα.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση του Υπουργού Ναυτιλίας προβλέπει την απαγόρευση από 1/1/2018 διακίνησης καυσίμων ναυτιλίας:

- με πλοία ανεφοδιασμού

-δεξαμενόπλοια (σλέπια)

-πετρελαιοφορτηγίδες που έχουν συμπληρώσει ηλικία 50 ετών υπολογιζόμενη από την 31η Δεκεμβρίου του έτους καθέλκυσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ίδια απαγόρευση ισχύει από 1/1/2019 για πλοία ηλικίας 40 ετών και από 1/1/2022 για πλοία ηλικίας 30 ετών.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι από 1/1/2018 επιτρέπεται η διακίνηση καυσίμων ναυτιλίας με τα προαναφερόμενα πλοία που έχουν συμπληρώσει ηλικία 20 ετών, εφόσον ικανοποιούνται οι πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου και λοιποί όροι και προϋποθέσεις όπως καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα.

Διευκρινίζεται, δε, ότι από 1/1/2022 τα πετρελαιοφόρα πλοία πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας, ανεξαρτήτως ηλικίας και προστίθεται ότι οι ρυθμίσεις περί υποχρεωτικής ασφάλισης πλοίων εφαρμόζονται από 1/1/2018 και στα προαναφερόμενα πλοία.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με το σύστημα εποπτείας πλοίων και ορίζεται ότι από 30/9/2018 και μετά και μόνο για τα καθήκοντα που έχουν εκχωρηθεί από το Υπουργείο στους εξουσιοδοτημένους οργανισμούς (Νηογνώμονες), παύει η έκδοση των προβλεπόμενων πιστοποιητικών των ελληνικών πλοίων από τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων, τις Λιμενικές Αρχές και τα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων και εκδίδονται μόνο από τους Νηογνώμονες.

Επιπλέον, θεσπίζονται νέα ειδικά και γενικά κριτήρια για την αναγνώριση των εξουσιοδοτημένων οργανισμών που θα διενεργούν επιθεωρήσεις και θα εκδίδουν πιστοποιητικά πλοίων και ορίζεται ως προθεσμία μετάβασης στις νέες απαιτήσεις η 30η Σεπτεμβρίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση