Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
Κυκλοφόρησε το 2o φύλλο. Κάντε κλικ για να το δείτε...
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

  Φωτίου: Διπλάσιο του περσινού το κοινωνικό μέρισμα - Τι είπε για τα οικογενειακά επιδόματα


  Οι άνεργοι θα είναι ανάμεσα στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος , το οποίο θα δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

  Η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι τα κριτήρια δεν θα περιορίζονται στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας, αλλά θα συμπεριληφθούν και φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης, ενώ θα υπάρξει μέριμνα για όσους αδικήθηκαν λόγω ασφαλιστικών εισφορών.

  Το κοινωνικό μέρισμα θα είναι διπλάσιο του περυσινού, είπε η Θεανώ Φωτίου, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα, αφορούν στις «τεχνικές λεπτομέρειες».

  Αναφορικά με το ποιοι θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, σημείωσε ότι, "δεν θα αφορά μόνον αυτούς που έχουν πληγεί από την ακραία φτώχεια. Ξέρουμε ότι η κρίση έπληξε και τη μεσαία τάξη» και διευκρίνισε ότι το μέρισμα θα δοθεί «με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια".

  Όπως είπε, και όσοι λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) "εμπεριέχονται εν πολλοίς μέσα στο μέρισμα", ενώ σχετικά με τους άνεργους ανέφερε πως επίσης θα το λάβουν, "με κριτήρια όπως το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία".

  Όσον αφορά στους συνταξιούχους και ειδικά εκείνους, οι οποίοι έχουν υποστεί παράνομες παρακρατήσεις, είπε πως "συζητείται αν θα αποζημιωθούν μέσω κοινωνικού μερίσματος".

  Το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να διανεμηθεί πριν από τις γιορτές, ενώ θα προηγηθεί διαδικασία "με στοιχείο αιτήσεως". "Γνωρίζουμε ποιοι θα το πάρουν, αλλά δεν θα δοθεί χωρίς να το ξέρεις. Θα πρέπει να είσαι ενήμερος και να αποδέχεσαι το επίδομα", ανέφερε σχετικά η Θεανώ Φωτίου.

  Ερωτηθείσα για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν αποκλειστεί από το ΚΕΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, καθώς όπως είπε, "πιθανότατα να ληφθεί υπόψη το προσωπικό και όχι το οικογενειακό εισόδημα".

  Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η υπαγωγή τους στο ΚΕΑ θα γίνει όταν "διπλασιαστεί το διαθέσιμο για το ΚΕΑ ποσό". "Αν πρέπει να το πάρουν περισσότεροι, θα ήταν ανισότητα γιατί θα μειωνόταν το ποσό που λαμβάνουν οι ήδη δικαιούχοι", σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός.

  Σχετικά με το οικογενειακό επίδομα διαβεβαίωσε ότι όχι απλώς δεν θα μειωθούν τα 650.000 ευρώ που διατίθενται για τη διανομή του, 'αλλά θα αυξηθεί κατά 20% προς τα πάνω, από το 2018". Κληθείσα να απαντήσει από πού θα αντληθούν τα ποσά, είπε πως "έχουμε υπογράψει και συμφωνήσει με τους δανειστές ότι αυτό συνεπάγεται ότι έχουν εξοικονομηθεί δαπάνες από τον προϋπολογισμό του κάθε υπουργείου (όχι μισθοί και επιδόματα των εργαζομένων). Συζητάμε το ύψος, έχουμε τη διαβεβαίωση του οικονομικού επιτελείου και την πρόθεση του πρωθυπουργού, αυτά τα ποσά να πάνε σε κοινωνικές δράσεις, μεταξύ αυτών και το οικογενειακό επίδομα", είπε η Θεανώ Φωτίου, αναφέροντας πως το υπουργείο προσανατολίζεται σε μια "δέσμη μέτρων υποστήριξης για το παιδί".

  "Θα έρθει καλύτερη ισοκατανομή για το 1ο και 2ο παιδί" σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία "είναι προκαθορισμένα".

  "Το αν θα γίνει ακατάσχετο το οικογενειακό επίδομα, το συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών", ανέφερε παράλληλα.

  Επίσης, η κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι "δεν θα αλλάξει κάτι στα προνοιακά επιδόματα", διαβεβαιώνοντας πως οι δανειστές "δεν ζητούν καμία περικοπή στα προνοιακά και τις αναπηρίες".

  Όπως είπε στο άμεσο μέλλον όλα τα προνοιακά επιδόματα θα χορηγούνται από τον ΟΓΑ, που μετανομάζεται σε ΟΠΕΚΑ (Oργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης), αλλάζοντας διοίκηση και η χορήγησή τους θα γίνεται "με παράλληλο τρόπο, όπως το ΚΕΑ. Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των δικαιούχων, για τη διανομή τους", είπε και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει συγχώνευση επιδομάτων.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Φωτίου: Διπλάσιο του περσινού το κοινωνικό μέρισμα - Τι είπε για τα οικογενειακά επιδόματα Rating: 5 Reviewed By: Press- gr