GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χαράτσι στην άρση φορολογικής ακινησίας των αυτοκινήτων

Μία δυσάρεστη έκπληξη «έκρυβε» το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις ...


Μία δυσάρεστη έκπληξη «έκρυβε» το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων καθώς προβλέπεται χαράτσι σε περίπτωση άρσης ακινησίας.

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 45 του νομοσχεδίου πως αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός του για διάστημα 2 συνεχόμενων ετών τότε για να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στο όχημά του θα πρέπει να καταβάλλει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 30 ευρώ!

Ο λόγος σύμφωνα με το νομοσχέδιο εστιάζεται στο γεγονός πως οι Εφορίες θα καταστρέφουν τις πινακίδες κυκλοφορίας μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος 2 ετών των πινακίδων κυκλοφορίας στις αποθήκες τους.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά για την καταστροφή και καταχώρηση πινακίδων κυκλοφορίας ότι:

«1. Μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος δύο (2) συνεχόμενων ετών από την θέση οχήματος σε κατάσταση ακινησίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 (Α’ 82), η αρμόδια Δ.Ο.Υ. προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος. Ομοίως, σε περίπτωση αφαίρεσης των κρατικών πινακίδων οχήματος, κατ’ εφαρμογή του ν. 2696/1999 (Α’ 57), η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος, με την πάροδο δύο (2) ετών από τη λήξη του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης. Οι αρμόδιες κατά περίπτωση Υπηρεσίες χορηγούν βεβαίωση καταστροφής πινακίδων κυκλοφορίας, κατόπιν αίτησης εκ μέρους του ιδιοκτήτη – κατόχου του οχήματος.

2. Προκειμένου για την άρση της κατάστασης ακινησίας ή την θέση σε δημόσια κυκλοφορία οχήματος του οποίου οι πινακίδες έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Π.Ε. της χώρας, προβαίνουν στην αντικατάσταση των κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ή ρυμουλκουμένων, λόγω καταστροφής τους, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Στην περίπτωση αυτή, για την κατάθεση της αίτησης και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας αντικατάστασης των κρατικών πινακίδων, ο αιτών υποβάλλει, επιπλέον, βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας της παραγράφου 1 του παρόντος για την καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καταβάλλει παράβολο, υπέρ του Δημοσίου, ύψους τριάντα (30) ευρώ και απαλλάσσεται από το ανταποδοτικό τέλος, που προβλέπεται στην υπ’ αριθμ. πρωτ οικ. Β-39170/850/1997 (Β’ 124) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.»

3. Κάθε πινακίδα οχήματος που καταστρέφεται, καταχωρείται μηχανογραφικά και στο αρχείο στο οποίο τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στο ίδιο αρχείο τηρούνται και τα στοιχεία για όσα οχήματα έχει υποβληθεί δήλωση κλοπής οχήματος ή φορολογικής ακινησίας στην αρμόδια υπηρεσία. Το αρχείο διασυνδέεται και με άλλα μητρώα ή συστήματα που τηρούνται σε άλλες υπηρεσίες.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη καθορίζονται τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας, οι λεπτομέρειες καταχώρισης των στοιχείων των οχημάτων και η διασύνδεση με άλλα μητρώα, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.»

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση