GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνταρακτικό «Μαυροπούλι» από τον Κιμούλη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ Μια από τις πιο συναρπαστικές παραστάσεις της σεζόν έφτιαξε ο χαρισματικός Γιώργος Κιμούλης...


ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ
Μια από τις πιο συναρπαστικές παραστάσεις της σεζόν έφτιαξε ο χαρισματικός Γιώργος Κιμούλης στο θέατρο «Άλμα».Χρόνια τώρα μου έλεγε πόσο τον κέντρισε-γοήτευε το έργο «Μαυροπούλι»του Ντέιβιντ Χάροουερ και μου τόνιζε πως θα το ανέβαζε μόνο αν έβρισκε την ιδανική συμπρωταγωνίστρια. Όσες φορές τον συναντούσα-από το προπερασμένο καλοκαίρι στην Κέρκυρα μέχρι πρόσφατα όταν πάρθηκε η απόφαση να αναβληθεί το «Terror»-γυρνούσε σε αυτό. Ναι,να κάνει το «Μαυροπούλι»αλλά με ποια δίπλα του... Πηγαίνοντας την περασμένη Παρασκευή στο θέατρο «Άλμα»για να δω την πρώτη παράσταση στο «Μαυροπούλι»,ένιωσα γιατί τον είχε συναρπάσει το έργο αυτό και γιατί είχε τόσο μεγάλη ανάγκη από μια άξια, ικανή συμπαίκτρια.Το θεατρικό του Χάροουερ είναι ένα μικρό «διαμάντι»το οποίο όμως μόνο στα χέρια ενός σπουδαίου δημιουργού μπορεί να λάμψει όσο του πρέπει και του αξίζει. Έχει πετύχει ζηλευτές και «ακριβές»νίκες ο πολύ σημαντικός θεατράνθρωπος, στο ανέβασμα του συγκεκριμένου όμως έργου έχει «σκάψει» τόσο βαθιά μέσα σ’αυτό για να «φωτίσει»και αναδείξει την «ψίχα» του,που ο θεατής δεν μπορεί παρά να νιώσει μια σπάνια θεατρική μέθεξη.Ο Κιμούλης πετυχαίνει μια διπλή νίκη: σκηνοθέτησε το «Μαυροπούλι»με δεινότητα ενός μεγάλου «μαέστρου»του θεάτρου και παράλληλα «κεντάει» υποκριτικά σε αυτό, οδηγώντας τη νεότατη συμπρωταγωνίστριά του Ανθή Σαββάκη σε μια έξοχη ερμηνεία. Ένα νεαρό κορίτσι πως θα μπορούσε να... τρέξει πλάι στον «σαρωτικό»και μέγα... μαραθωνοδρόμο Γιώργο Κιμούλη και να σταθεί πλάι του σωστά σε ένα έργο για δύο; Μόνο με ένα μικρό θεατρικό «θαύμα». Εκείνος ο «δαίμονας»του θεάτρου μας,την είχε δει στις εξετάσεις της σχολής του Θεάτρου Τέχνης κι είχε «οσμιστεί» πως κάτι ιδιαίτερο υπήρχε σε εκείνη... Την αναζήτησε,την «έκλεισε»για τη δουλειά, ξεκίνησε εντατικές πολύωρες πρόβες μαζί της, δούλεψε σκληρά για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από εκείνη και το πέτυχε-σιγά που δεν θα το πετύχαινε!
Η Ανθή Σαββάκη στέκεται με δύναμη και δυναμική πλάι του,παίζει μαζί του μια πολύ απαιτητική παρτίδα πινγκ-πονγκ λες και έχει εμπειρία χρόνων.Με δάσκαλό της τον Κιμούλη καταφέρνει εντυπωσιακές επιδόσεις- και εδώ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το πόσο σημαντικός άνθρωπος του θεάτρου μας είναι ο καλλιτέχνης αυτός.Δεν τον αφορά μόνο το δικό του υποκριτικό «κέντημα»αλλά φροντίζει να αναδείξει τα χαρίσματα της παρτενέρ του.
ΤΟ εξαιρετικά δυνατό«Μαυροπούλι» ανιχνεύει τα απόλυτα όρια της ηθικής, της σεξουαλικής επιθυμίας, του νοήματος του έρωτα, της επίδρασης που έχει το παρελθόν στο παρόν στις ανθρώπινες σχέσεις. Στο έργο αυτό δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο Καλό και στο Κακό.Αποδεικνύει πως οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να ξεπεράσουν τις νόρμες και τους νόμους, γιατί είναι πέρα από κατηγοριοποιήσεις και ταμπέλες. Ο Γιώργος Κιμούλης φτιάχνει μια γερή παράσταση «φωτίζοντας»όλες τις πτυχές του έργου με την αρωγή του Λευτέρη Γιοβανίδη-εξαιρετική η μετάφρασή του-,της Χριστίνας Κωστέα-λειτουργικό το σκηνικό της-,της Σοφίας Νικολαίδη-σωστά τα κοστούμια της-,της Κατερίνας Μαραγκουδάκη-υπέροχοι όπως πάντα οι φωτισμοί της-.Θαυμάσιο είναι το τραγούδι που έγραψε για τον Κιμούλη ο πολύτιμος Σταμάτης Κραουνάκης.
ΠΡΟΣΟΧΗ:Το «Μαυροπούλι»που αποτελεί μια από τις πιο άρτιες δουλειές της σεζόν ανέβηκε μόνο για πενήντα παραστάσεις και έχει γίνει ήδη το απόλυτο talk of the town. Τρέξτε λοιπόν και κλείστε εισιτήρια γιατί θα χάσετε μια και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση αφού ο Γιώργος Κιμούλης θα... περάσει στο Εθνικό Θέατρο και το Ψηλά από τη γέφυρα.Σπεύσατε-δεν το συζητώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση