GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι απάντησε ο Τσακαλώτος στην κριτική για το κοινωνικό μέρισμα

Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλ...


Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά μέρος της συνολικής στρατηγικής της για τους ανθρώπους που έχασαν το 25% του εισοδήματός τους, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής για το κοινωνικό μέρισμα.
Σημείωσε, επίσης, ότι στην Ευρώπη συζητούν πλέον και τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ και ακούνε για πρώτη φορά ότι πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια στα μακροοικονομικά και όχι μόνο τα πλεονάσματα.
«Υπάρχει μία στρατηγική που θα μας βγάλει από την κρίση», είπε ο κ. Τσακαλώτος και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως αυτή η κυβέρνηση έμαθε από τα λάθη της προηγούμενης «και μαθαίνει περισσότερο κάθε μέρα», ενώ τόνισε ότι το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί μέρος «μίας συνολικής απάντησης στην κρίση» και η διανομή του δεν εμπίπτει στους λόγους που επικαλείται η αντιπολίτευση.
«Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, δεν θεωρούμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους από όλους τους κόσμους», είπε. «Αυτή είναι μία ταξική πολιτική. Είναι μία ταξική πολιτική που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά στους εργαζόμενους και εργαζόμενες και ένα κομμάτι των μεσαίων τάξεων», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε, επειδή είπε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί και σε νοικοκυριά της μεσαίας τάξης με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ίδιος δεν είπε ποτέ «αυτό που είπαν όλες οι εφημερίδες, ότι η μεσαία τάξη είναι με τις 18.000 ευρώ, αλλά ότι πιάνει το κατώτερο μέρος της μεσαίας τάξης». «Το είπα δυο και τρεις φορές, αλλά σε αυτήν τη χώρα, πια, με τις δικές σας εφημερίδες υπάρχουν fake news, δεν υπάρχει καν διαχωρισμός είδησης από το σχόλιο», πρόσθεσε.
Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι άνθρωποι «έχουν πολλαπλές ταυτότητες», «δεν είναι μόνο άνθρωποι που παίρνουν μισθό και πρέπει να πάρουν περισσότερο, αλλά είναι άνθρωποι στην παραγωγή». «Γι αυτό έχουμε αλλάξει όλη την αναπτυξιακή πολιτική και τα κριτήρια διανομής του ΕΣΠΑ, για να πιάσει τους μικρομεσαίους», σημείωσε.
Στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για υπερφορολόγηση των πολιτών και - «καθ' ομολογία της κυβέρνησης - εξόντωση της μεσαίας τάξης, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε, ο υπουργός απάντησε, θέτοντας ερωτήματα προς τα κόμματα που κυβέρνησαν στο παρελθόν για τις πολιτικές που ακολούθησαν εναντίον της μεσαίας τάξης.
«Όταν μειώσατε το εισόδημα 25%, ήταν καλό για τις μεσαίες τάξεις; Όταν τα τελευταία 30-40 χρόνια δημιουργήσατε το πλαίσιο των paradise papers, αυτό ήταν ταξική αγάπη προς τα μεσαία στρώματα; Όταν δεν κάνατε τίποτα για την φοροδιαφυγή και υπήρχε έξι με επτά ποσοστιαίες μονάδες υστέρηση στη φορολογία σε σχέση με την Ευρώπη, τα οχτώ χρόνια πριν από την κρίση, αυτό ήταν σε όφελος των μεσαίων τάξεων; Μήπως στήσατε ένα σύστημα που ήταν βιώσιμο και θα μπορούσαν οι μεσαίες τάξεις να κερδίσουν; Μήπως για 30 χρόνια φτιάξατε ένα σταθερό σύστημα για πώς θα εξελιχθεί ο αγροτικός τομέας, πώς θα εξελιχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 2008 αυτό κατέρρευσε;» ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Στη συνέχεια, ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως ο ίδιος αποδέχεται την κριτική περί άσκησης «ταξικής πολιτικής» και διευκρίνισε ότι σε μία χώρα που έχει χάσει 25% εισόδημα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. «Μην μας λέτε, λοιπόν, ότι είχαμε στόχο τη μεσαία τάξη. Πείτε μας τι θα κάνατε εσείς, δεν θα αντιμετωπίζατε την ανθρωπιστική κρίση και την φτώχεια;» ρώτησε ο υπουργός Οικονομικών και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, «δεδομένου ότι δεν μπορούσε να πάει μπροστά η οικονομία και το ένα τρίτο της κοινωνίας να βρίσκεται στη φτώχεια».
Σχετικά με την κριτική ότι το υπερπλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση των πολιτών, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθη απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Εσείς και οι εφημερίδες σας δεν λέγατε ότι καταρρέουν τα έσοδα; Εσείς δεν λέγατε ότι στον φόρο εισοδήματος έχουμε μία μεγάλη μείωση; Τί ισχύει τελικά;».
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2014, οπότε δόθηκε και τότε μέρισμα, δεν προέκυψε υπεραπόδοση, αντιθέτως υπήρξε υστέρηση στόχου, που ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ. «Για αυτό εμείς δεν σας ακούσαμε τον Απρίλη του 2017 να ξοδέψουμε το μέρισμα τότε. Περιμέναμε να δούμε πόσο θα είναι η υπεραπόδοση για να μπορούμε να είμαστε δημοσιονομικά σωστοί και να μπορούμε να έχουμε ένα αφήγημα, μέσα στο οποίο είναι η διανομή του μερίσματος, η έξοδος στις αγορές, η τήρηση των στόχων και η έξοδος από το πρόγραμμα» τόνισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως δεν βρισκόμαστε στους καλύτερους καιρούς και συνόψισε ότι υπάρχουν περιορισμοί εντός των οποίων εργάζεται η κυβέρνηση και πιστεύει ότι μία στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων είναι καλύτερη από το να εγκαταλείψει και να πάει σπίτι της. «Δεν μπορούμε να πούμε "τι να κάνουμε, αυτοί είναι οι περιορισμοί και πηγαίνουμε σπίτι μας'. Εμείς, δεν θα πάμε σπίτι μας» υπογράμμισε.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση