GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναβρασμός με το «Ιράν-Gate» στην Τουρκία - Στο κάδρο ο σουλτάνος Ερντογάν με καβγά στην Εθνοσυνέλευση - ΒΙΝΤΕΟ

«Δεν παραβιάσαμε εμείς το εμπάργκο. Ό,τι και να βγάλει η δίκη, εμείς λέμε το σωστό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμ...


«Δεν παραβιάσαμε εμείς το εμπάργκο. Ό,τι και να βγάλει η δίκη, εμείς λέμε το σωστό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη δίκη του Ρεζά Ζαράμπ στις ΗΠΑ, έπειτα από τη συνεδρίαση με τους βουλευτές του ΑΚΡ στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του, για να προσθέσει ότι «δεν αποτελείται μόνο από τις ΗΠΑ».

Για τις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έστειλαν εκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «(ο Κιλιτσντάρογλου) θα πληρώσει γι’ αυτή την επίθεση εναντίον μου».

Πάντως, σε δηλώσεις για τη δίκη Ζαράμπ προβαίνουν ο ένας πολιτικός μετά τον άλλον, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Μαχίρ Ουνάλ, έπειτα από τη συνεδρίαση του ΑΚΡ είπε ότι δεν θα μείνουν θεατές παρακολουθώντας να στριμώχνεται η Τουρκία. Ο Μαχίρ Ουνάλ είπε ακόμη ότι δεν θα επιτρέψουν την ομηρία της Τουρκίας μέσω ενός ατόμου που πιάστηκε όμηρος, εννοώντας τον Ρεζά Ζαράμπ.

«Θέατρο» χαρακτήρισε τη δίκη Ζαράμπ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ, λέγοντας ότι δεν περιμένει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ‘Αναντολού’, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι οι μάρτυρες στη δίκη είναι γκιουλενιστές και ότι οι δικαστές συμμετείχαν στην οργάνωση του ιμάμη Γκιουλέν.

Την ίδια ώρα, καβγάς ξέσπασε χθες το βράδυ στην τουρκική εθνοσυνέλευση εξαιτίας της υπόθεσης Ζαράμπ, ενώ ο Τύπος σχολιάζει πως ‘όσο μιλάει ο Τούρκο-Ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, τόσο ντρέπεται η Τουρκία’.

Ο καβγάς στη βουλή ξέσπασε όταν ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για προδοσία επειδή έστειλε εκπροσώπους του στις ΗΠΑ, για να παρακολουθήσουν τη δίκη-σκευωρία, όπως τη χαρακτήρισε. Τότε δύο βουλευτές του ΑΚΡ και του CHP πιάστηκαν στα χέρια και προκλήθηκε ένταση.

Σύμφωνα με τουρκικά ενημέρωσης, στο παρασκήνιο συζητείται ότι ο Ζαράμπ επειδή δεχόταν απειλές για τη ζωή του είχε ζητήσει προστασία από την κυβέρνηση Νταβούτογλου, ωστόσο δεν του δόθηκε. Οι ίδιες φήμες λένε ότι δέχτηκε τότε επίσκεψη από άντρες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και έκανε συμφωνία μαζί τους να πάει στις ΗΠΑ.

Πάντως η δίκη του Ρεζά Ζαράμπ είναι το πρώτο θέμα στην Τουρκία, η οποία παρακολουθεί με ‘κομμένη την ανάσα’ την υπόθεση, περιμένοντας τί άλλο μπορεί να αποκαλύψει ο Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος ήταν βαθιά χωμένος μέσα στο τουρκικό παρακράτος, καταφέρνοντας να πάρει μάλιστα και τουρκική υπηκοότητα, ένα θέμα το οποίο δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

Μέχρι στιγμής τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στην αποκάλυψη Ζαράμπ στο αμερικανικό δικαστήριο χθες ότι δωροδόκησε με 50 εκατομμύρια δολάρια τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Τσάγλαγιαν και με 1,5 εκατομμύριο τον πρώην υπουργό της Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς.

Ωστόσο ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί ακόμη περισσότερο γιατί η υπόθεση αυτή, πέραν από τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις στην Τουρκία, ενδέχεται να έχει και οικονομικές επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο την ισοτιμία της τουρκικής λίρας, η οποία από τις αρχές της χρονιάς κατρακυλάει συνεχώς.

Πηγή ρεπορτάζ: ANT1

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση