GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φάκελοι Κένεντι: O Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ δεν είχε σχέση με την CIA αναφέρουν νέα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Άλλη μια παρτίδα εγγράφων, κυρίως διαβαθμισμένων αναφορών της CIA, που αφορούν τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι,...


Άλλη μια παρτίδα εγγράφων, κυρίως διαβαθμισμένων αναφορών της CIA, που αφορούν τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από τα Εθνικά Αρχεία της χώρας.
Από τους 680 φακέλους οι 553 δεν είχαν δοθεί ποτέ πριν στη δημοσιότητα επειδή η CIA είχε εναντιωθεί σε αυτό επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας.
Στα έγγραφα αυτά, που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συγκαταλέγονται λεπτομερείς αναφορές για απόπειρες στρατολόγησης σοβιετικών διπλωματών που υπηρετούσαν στο εξωτερικό και απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχαν υποκλαπεί.
Επίσης, περιλαμβάνονται ντοκουμέντα του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Άμυνας και μιας επιτροπής του Κογκρέσου που ερεύνησε τη δολοφονία του Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τη δολοφονία διέπραξε μόνος του ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.
Η εκδοχή αυτή έχει αμφισβητηθεί πολλάκις, με εκατοντάδες βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες, όπως π.χ. το φιλμ JFK (1991) του Όλιβερ Στόουν, με τις θεωρίες συνωμοσίας να δίνουν και να παίρνουν αποδίδοντας την ευθύνη στην Σοβιετική Ένωση, την Κούβα, τη μαφία, στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ακόμα και στον αντιπρόεδρος του Κένεντι, Λίντον Τζόνσον. Οι ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι τα νέα έγγραφα, που έχουν έκταση εκατομμυρίων σελίδων, πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν σε κάποια συνταρακτική ή καθοριστική αποκάλυψη.
Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που τα αμερικανικά Εθνικά Αρχεία δημοσιεύουν έγγραφα για την υπόθεση, όπως όριζε ο νόμος του 1992 που προέβλεπε πως όλα τα ντοκουμέντα που συνδέονταν με τη δολοφονία του Κένεντι θα δημοσιοποιούνταν σε 25 χρόνια. Τον περασμένο Ιούλιο δημοσιοποιήθηκαν 3.810 φάκελοι, και άλλους 2.891 τον Οκτώβριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στο FBI και τη CIA προθεσμία έξι μήνες, ως τις 26 Απριλίου 2018, για να του παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους πιέζουν τα εναπομείναντα ευαίσθητα διαβαθμισμένα έγγραφα να μη δημοσιοποιηθούν. Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών έχουν απαιτήσει να μην αποκαλυφθούν φάκελοι που λένε ότι θα έπλητταν την αμερικανική εθνική ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση