GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μητσοτάκης: Όταν αναφερόμαστε στη Συνθήκη της Λωζάννης, να μην ξεχνάμε ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες - ΒΙΝΤΕΟ

...

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση διεξήχθη στην τουρκική πρεσβεία με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει την ανάγκη ουσιαστικής επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετέφερε στον κ. Ερντογάν ότι η επίσκεψη του αύριο στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Στη δήλωσή του με το πέρας της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μίας όσο πιο αρμονικής, παραγωγικής και ειρηνικής συνύπαρξης».

«Επιπλέον μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμη πιο επιβεβλημένη», είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αυτό, όμως, απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση μακριά από δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και λαϊκισμό. Το διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν τον δρόμο. Κάθε αμφισβήτηση τους όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Όταν αναφερόμαστε στη Συνθήκη της Λωζάννης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση. Κι αυτό, πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου. Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις. Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισα στον Πρόεδρο Ερντογάν, στην ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, υπογραμμίζοντάς του επιπλέον ότι η επίσκεψή του στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση