GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Αλβανία φτιάχνει νεκροταφεία για τους Έλληνες που «έπεσαν» στον πόλεμο του ‘40

Η κυβέρνηση της Αλβανίας έκανε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας, για τον εντο...


Η κυβέρνηση της Αλβανίας έκανε το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας, για τον εντοπισμό, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο αλβανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940-41.
Η απόφαση, σύμφωνα με τις σημερινές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Shqiptarja» και «SOT», ελήφθη από την αλβανική κυβέρνηση στις 13 Δεκεμβρίου και αναρτήθηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της υπό τον τίτλο: «Απόφαση για την εφαρμογή της Συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αλβανικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αναζήτηση, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην Αλβανία κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940–41 και την ανέγερση κοιμητηρίων γι αυτούς, εντός της αλβανικής επικράτειας».
Η κυβέρνηση Ράμα, σχολιάζει η εφημερίδα «Shqiptarja» αποφάσισε να κάνει πρώτη ένα βήμα προς την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, λαμβάνοντας απόφαση για την ανέγερση νέων νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στον πόλεμο. Πρόκειται για έναν από τους κυριότερους όρους που έθετε η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες με την αλβανική πλευρά.
Η απόφαση ελήφθη στην πρόσφατη συνεδρίαση της κυβέρνησης Ράμα στις 13 Δεκεμβρίου, μόλις χθες όμως εδόθη στη δημοσιότητα. Όπως φαίνεται, συνεχίζει η εφημερίδα, οι συνομιλίες της Κρήτης δεν ήταν και τόσο άκαρπες, όπως ελέχθη αρχικά. Η συνάντηση της Κρήτης προφανώς παρήγαγε μια Συμφωνία, και η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης της 13ης Δεκεμβρίου ήταν η εφαρμογή μόνο του πρώτου σημείου της.
Στη συνάντηση της Κορυτσάς της 20ης Ιανουαρίου, η αλβανική πλευρά, έχοντας αυτή την κυβερνητική απόφαση, σχολιάζει η εφημερίδα, πηγαίνει με καλή πολιτική βούληση. Στην Αλβανία, συνεχίζει το δημοσίευμα, υπάρχουν δύο νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών, στην Κλεισούρα Πρεμετής και στο χωριό Βουλιαράτες Δερόπολης Αργυροκάστρου. Για τα νεκροταφεία αυτά υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μπερίσα των ετών 2010 και 2012. Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Ράμα, συνεχίζει το ρεπορτάζ, δεν προσδιορίζει πόσα νεκροταφεία θα ανεγερθούν καθώς και τις τοποθεσίες ανέγερσης. Η απόφαση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν περιορίζει τον αριθμό των νεκροταφείων, ούτε και προσδιορίζει τις τοποθεσίες τους. Η φράση μάλιστα στο τέλος της Απόφασης, όπου γίνεται λόγος στον πληθυντικό για Περιφέρειες, υπονοεί ότι θα υπάρχουν μερικά νεκροταφεία, σε μερικές Περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση