GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πόλεμος» κυβέρνησης-δικαστών – Πρόεδρος ΣτΕ: Παρεμβαίνετε ωμά στην Δικαιοσύνη – Κοντονής: Και οι κρίνοντες κρίνονται- BINTEO

...

Της Άννας Κανδύλη

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η 33η Τακτική και καταστατική Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας.

Η αφορμή δόθηκε μετά την τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το Πόθεν Έσχες των δικαστικών λειτουργών καθώς και το βούλευμα για τους στημένους αγώνες που εκδόθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Με το που ξεκίνησε ο κ. Κοντονής να αναφέρεται στο Πόθεν Εσχες, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου αντέδρασε:

Σακελλαρίου: Θα με κάνετε να αποχωρήσω

Κοντονής: Μη με διακόπτετε. Η δικαστική εξουσία πρέπει να επιδιώκει τον έλεγχο σε όλους τους τομείς. Αυτό αναβαθμίζει τους θεσμούς. Η κοινωνία και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι γίνεται και σε αυτά τα θέματα με απόλυτη διαφάνεια».

Τοποθετούμενος ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Δημήτρης Ασπρογέρακας , απάντησε στον υπουργό: «Αλίμονο μας εάν κρυβόμαστε. Σας διαβεβαιώ ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα καταθέσουν ότι ο νόμος ορίζει. Φέρτε το νόμο. Κανείς μας δεν θα κρύψει στοιχεία. Ο εισαγγελέας εφαρμόζει το νόμο. Η δικαστική απόφαση πρέπει να εφαρμόζεται. Πως γίνεται να μην εφαρμόζεται;»

Κοντονής: « Όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τη δήλωση για μετρητά και θυρίδες , αντιλαμβάνεστε ότι φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό τόνισε η Κυβέρνηση. Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει και για τους λειτουργούς της δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση δεν είπε ότι θέλουν να κρύψουν χρήματα. Ο Νόμος πρέπει να ισχύει σε όλα τα επίπεδα και για όλους. Και ούτε είπα ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές που θέλουν κάτι να κρύψουν. Θα πρέπει σε αυτά τα ζητήματα να υπάρχει διαφάνεια. Να συνεννοηθούμε.»

Το δεύτερο σημείο της ομιλίας Κοντονή που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η παρατήρηση του ότι το βούλευμα για τους στημένους αγώνες καθυστέρησε να εκδοθεί. « Η καθυστέρηση ενός κρίσιμου βουλεύματος για 13 μήνες δοκίμασε τις αντοχές της δικαιοσύνης. Είναι πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα», είπε.

Για να απαντήσει ο εισαγγελέας Δ. Ασπρογερακας: «Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από έναν δικαστή να ξεπεράσει τα όρια αντοχής του για ένα βούλευμα. Δεν μπορεί να το γράψει χωρίς να είναι σίγουρος για αυτό. Είδατε ότι υπήρξε μειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε άλλη άποψη».

Ν. Σακελλαρίου: «Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»

Σε ιδιαίτερα έντονους τόνους ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου στα όσα είπε ο κ. Κοντονής.

«Ήλπιζα ότι μετά την τελευταία τοποθέτηση μου, τον περασμένο Ιούλιο, την ίδια την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ότι θα είχε τερματιστεί αυτή η στείρα αντιπαράθεση Κυβέρνησης-Δικαιοσύνης, την οποία είδα να αναζωπυρώνεται σήμερα από τον ίδιο τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω την ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνες. Υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Βρισκόμαστε στο σκοτάδι που μας έθεσαν τα μνημόνια.

Είναι μία μακρά πορεία, μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και χρειάζεται η ενότητα όλων μας. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να νομίζουν ότι δεν υπάρχουν δικαστές. Υπάρχουν και εφαρμόζουν το νόμο και το Σύνταγμα. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Υπογραμμίζω και προειδοποιώ ότι οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική μας νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια. Ως πρόεδρος ενός Ανώτατου Δικαστηρίου δεν δέχομαι τέτοιες παρεμβάσεις. Λυπάμαι που υιοθετώ τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας. Η δικαιοσύνη δεν είναι ούτε βωβή, ούτε κωφή, ούτε τυφλή.», κατέληξε ο κ. Σακελάριου καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

Δείτε τα βίντεο:

Δήλωση Κοντονή

Με ανακοίνωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντά στην ηχηρή καταγγελία του προέδρου το ΣτΕ για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία» σχολίασε ο υπ. Δικαιοσύνης.

«Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του Προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους» κατέληξε αναφερόμενος στα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου.

ΝΔ: Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είχε αποπεμφθεί

Ως «άνευ προηγουμένου» δήλωση για ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία την καταγγελία του προέδρου του ΣτΕ για ωμή παρέμβαση Κοντονή στη Δικαιοσύνη.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της.

Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του. Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα - Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία», αναφέρει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

ΠΑΣΟΚ: Να σταματήσει η κυβέρνηση τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη

Για συστηματική καθεστωτική απόπειρα χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από μια επικίνδυνη και αυθαίρετη Κυβέρνηση κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την κόντρα Κοντονή - Σακελλαρίου για το πόθεν έσχες των δικαστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση