GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερντογάν: Εμείς δεν έχουμε κανένα φόβο, κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης - BINTEO

...

Στη Συνθήκη της Λωζάννης και στα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες, σχετικά με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του πριν φτάσει στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το θέμα της Λωζάννης για την αναγνώριση της Συνθήκης αυτής. Είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες, όπως και η Ιαπωνία, η Βουλγαρία και η Αγγλία. Στη Συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο ως προς το Αιγαίο όχι προς τα μειονοτικά μας θέματα και ως προς το καθεστώς που τα διέπουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

"Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε ότι στο θέμα αυτό πρέπει να γίνει κάτι. Υπάρχουν κάποιες νέες σκέψεις. Ότι (για παράδειγμα) το κατά κεφαλήν εισόδημα φθάνει τα 15 χιλιάδες ευρώ, ενώ στη Δυτική Θράκη 2 με 2.200 ευρώ. Υπάρχει θέμα στην Mουφτεία. Ο Αρχιμουφτής είναι ένας διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην δε, Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται και όταν υπήρχε μείωση του αριθμού των μελών της Οικουμενικής Συνόδου επικοινώνησα με τον Πατριάρχη ώστε να μου υποδείξει άτομα για να δώσω τη τουρκική υπηκοότητα για αυξηθεί ο αριθμός των μελών κι έτσι από 7, τώρα έχει 17 μέλη. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να την εκσυγχρονίσουμε. Δεν πήρα καμία απάντηση, το λέω χρόνια.

Επιπλέον, τίθενται θέματα ως προς την εδαφική ακεραιότητα. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμιάς χώρας. Μετά υπάρχει το τζαμί των Αθηνών, το τζαμί στην Πλάκα. Στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρχε κανένα αντίστοιχο θέμα. Μάλιστα, στις 7 Ιανουαρίου στην περιοχή Μπαλάτ κοντά στο Πατριαρχείο, όπου υπήρχε η "Σιδερένια Εκκλησία", θα γίνουν τα θυρανοίξια. Εμείς δεν έχουμε κανένα φόβο, κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης. Και νομίζω ότι τίθενται θέματα στην Δυτική Θράκη. Δε πρέπει πια να τα συζητούμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση