GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άγρια κόντρα Μαξίμου - δήμου Λέσβου για τη διαχείριση του προσφυγικού

...

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον δήμο Λέσβου για 65 κοντέινερ που εκφορτώθηκαν στο νησί και προορίζονται για να αντικαταστήσουν τις καλοκαιρινού τύπου σκηνές στο κέντρο υποδοχής της Μόριας.

Συγκεκριμένα, το πλοίο "Άγιος Αντώνιος" κατέπλευσε τη Δευτέρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης φορτωμένο με τα κοντέινερ και στο άκουσμα της είδησης, κινητοποιήθηκαν απορριμματοφόρα του δήμου που μπλόκαραν την μπουκαπόρτα του πλοίου.

Στο σημείο έσπευσε ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός που σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη πήρε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει καμία προσπάθεια αποβίβασης και μετακίνησης του φορτίου, έως ότου πάρει απόφαση το συντονιστικό όργανο της Λέσβου.

Τελικά, την Τρίτη ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των οικίσκων για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με το Μαξίμου να κατηγορεί τη δημοτική Αρχή για πολιτική εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης.

«Αυτοί που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων στα hot spots και για τις συνθήκες φύλαξης των hot spots, δεν είναι δυνατόν να εμποδίζουν την αντικατάσταση σκηνών με οικίσκους εντός των υπαρχουσών δομών», υπογράμμιζε το Μαξίμου με αφορμή τις αντιδράσεις αυτές και πρόσθετε ότι «ούτε είναι δυνατόν να αγνοούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, εντός του πλαισίου της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας».

Το Μαξίμου παρέθετε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 5.701 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 3.589 από τη Λέσβο, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ σχετικά με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό σημείωνε πως «αντί να εκμεταλλεύεται πολιτικά μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, θα ήταν προτιμότερο και πιο χρήσιμο για την τοπική κοινωνία να λειτουργήσει όπως αρμόζει στο θεσμικό του ρόλο και την ευθύνη που αυτός συνεπάγεται».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η ΝΔ με τον τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να αναφέρει ότι «Μετά την πρωτοφανή δήλωσή του ότι δεν αποκλείει να υπάρξουν θύματα από το κρύο στα hotspots του Αιγαίου, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλας επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του στις τοπικές κοινωνίες των νησιών».

«Είναι προφανές γιατί το πράττει», συνεχίζει και επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση:

Δεν έχει εφαρμόσει, εδώ και 15 μήνες, τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, που η ίδια συμφώνησε.

Αγνοεί τις διαρκείς προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Αδυνατεί να ελέγξει την έξοδο μεταναστών σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που έχει ως αποτέλεσμα τη διενέργεια ελέγχων στα αεροδρόμια των επιβατών που ταξιδεύουν από Ελλάδα.

«Καλούμε, για μια ακόμη φορά, την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υιοθετήσει επιτέλους τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αποσυμφόρηση των νησιών. Και να το πράξει τώρα, πριν έρθουν τα χειρότερα, καθώς αυτά τα προδικάζει ακόμη και ο ανεύθυνος κ. Μουζάλας, ωσάν να είναι παρατηρητής του Υπουργείου του», κατέληξε.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση