GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα «μαύρα» Χριστούγεννα της Μέρκελ – Τα... περασμένα μεγαλεία της καγκελαρίου και η ρεβάνς Σουλτς-Γκάμπριελ

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν αλλάζει εύκολα τις συνήθειές τις. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα άφησε πίσω της τις ατέρμονες συζητήσεις με τους ...

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν αλλάζει εύκολα τις συνήθειές τις. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα άφησε πίσω της τις ατέρμονες συζητήσεις με τους σοσιαλδημοκράτες και τις αναταράξεις της διεθνούς πολιτικής και αναχώρησε για την αγαπημένη της Ποντρεσίνα, (στην Κοιλάδα του Ενγκαντέν, κοντά στο Σαίντ Μόριτς) όπου θα παραμείνει δύο εβδομάδες.
Πρώτη προτεραιότητα της καγκελαρίου στη συγκεκριμένη στιγμή φαίνεται να είναι το σκι αντοχής και όχι ο τερματισμός της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Γερμανία που έχει συμπληρώσει αισίως ένα τρίμηνο ζωής.
Αυτό δεν «περνάει» καλά στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Η δημοτικότητα της Μέρκελ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε την επομένη των Χριστουγέννων, αποκαλύπτει πως το 47% των Γερμανών δεν θα ήθελε να ολοκληρώσει η καγκελάριος μια τέταρτη θητεία και μόνο των 36% την στηρίζει.
Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής για την Μέρκελ στη διάρκεια της δωδεκάχρονης θητείας της.
Η αδυναμία της καγκελαρίου έχει ανοίξει την όρεξη στους σοσιαλδημοκράτες, που αντιλαμβάνονται πως είναι σε θέση να ζητήσουν πολλά.
Αν και αρχικά, η προοπτική ενός ακόμα μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ ήταν πολύ δυσάρεστη για τη βάση και τα μεσαία στελέχη του κόμματος, στα ηγετικά κλιμάκια συνειδητοποιούν, πως για την καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης οι ψηφοφόροι καθιστούν υπεύθυνη την καγκελάριο και θα της χρεώσουν και μια τυχόν κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Η Μέρκελ δεν μπορεί πια να ζητήσει από τον Πρόεδρο διάλυση της βουλής και νέες εκλογές, το πιθανότερο είναι πως σε αυτό το σενάριο η καγκελάριος θα αμφισβητηθεί από το κόμμα της.
Αυτό θεωρούν οι σοσιαλδημοκράτες ως το πιο ισχυρό τους χαρτί. Και φαίνονται αποφασισμένοι να το παίξουν.
Der Spiegel: Υπό αναχώρηση η Μέρκελ το 2018; 
Οι διαρροές από το Βίλι Μπραντ Χάους, το αρχηγείο του κόμματος λένε ότι είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν περισσότερα υπουργεία από όσα είχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση, με το επιχείρημα, πως μπορεί να έπεσε το ποσοστό τους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά μειώθηκε και η διαφορά τους από τους χριστιανοδημοκράτες από τους 16 πόντους στους 11. Και θα ζητήσουν πιο σημαντικά υπουργεία, μεταξύ τους και το υπουργείο Οικονομικών.
Το Οικονομικών απέκτησε ιδιαίτερη σημασία στη διάρκεια της κρίσης, κυρίως στη διάρκεια της θητείας του Βόφγκανγκ Σόιμπλε εκεί (2009-2017).
Οι σοσιαλδημοκράτες κατάλαβαν πως ήταν λάθος που δεν επέμειναν να το πάρουν το 2013.
Επισήμως και δημόσια δεν λένε τίποτε γι’ αυτό. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, σε μια κλειστή συγκέντρωση βουλευτών του κόμματος, ο Μάρτιν Σούλτς αποκάλυψε πως οι σοσιαλδημοκράτες θα το διεκδικήσουν, το χαρακτήρισε μάλιστα και ως «πρωταρχικό στόχο».
Αν ο στόχος αυτός ευοδωθεί, τότε ποιος θα είναι ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών; Για τη θέση έχουν εκδηλώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολλοί ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο ίσως, το έχει επιδείξει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Κάρστεν Σνάιντερ.
Ο 40χρονος Σνάιντερ είναι μέλος της δεξιόστροφης τάσης του κόμματος, του λεγόμενου κύκλου του Ζεεχάιμ.
Ως τραπεζικός ξεχώρισε στα δημοσιονομικά και ήταν πάντα αρκετά επικριτικός στη διαχείριση της κρίσης που έκανε το δίδυμο Μέρκελ, Σόιμπλε.
Στην Ελλάδα έχει έρθει πολλές φορές στη διάρκεια της κρίσης και έχει ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Ένας άλλος ενδιαφερόμενος που προέρχεται επίσης από τον κύκλο του Ζεεχάιμ είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος της βουλής Τόμας Όπερμαν, o πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD.
Ο 63χρονος Όπερμαν διαθέτει το ειδικό βάρος που απαιτεί η θέση και τεράστια εμπειρία, αφού ήταν στα επιτελεία τριών διαφορετικών προέδρων του κόμματος, του Σρέντερ, του Σταινμπρύκ και του Γκάμπριελ.
Ωστόσο, δεν είναι συμπαθής στην αριστερή πτέρυγα και τον βαρύνει η ανάμιξη του ονόματος του στην υπόθεση παιδικής πορνογραφίας που αφορούσε στο σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Σεμπάστιαν Εντάτι.
Στους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να προστεθούν και τα ονόματα της μάλλον άχρωμης επικεφαλής της δημοσιονομικής επιτροπής του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ίνγκριντ Αρντ Μπάουερ (57), αλλά και του γνωστού μας από τις ομώνυμες λίστες Βάλτερ Μπόργιανς (65), ο οποίος ήταν ως τον Ιούνιο του 2017 υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας και έχει την υποστήριξη της πολύ ισχυρής οργάνωσης του κόμματος σε αυτό το κρατίδιο.
Τέλος, δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς και το μέλος της δημοσιονομικής επιτροπής του κοινοβουλίου και επικεφαλής εκπρόσωπο του κύκλου του Ζεεχάιμ, Γιοχάνες Καρς.
Ο 55χρονος πολιτικός έχει άριστες διασυνδέσεις στη γερμανική οικονομική και πολιτική σκηνή.
Στην Ελλάδα τον γνωρίζουμε από τις σκληρές δηλώσεις που έκανε για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, το 2015.
Στον γερμανικό τύπο κυκλοφόρησαν πρόσφατα πληροφορίες ότι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ενδιαφέρεται για το αξίωμα, έτσι φέρεται τουλάχιστον να είπε σε βουλευτές του κόμματος. Ο ίδιος τις διέψευσε.
Ακόμα πάντως και να θέλει ο Γκάμπριελ, εκείνος που δεν θα θέλει είναι ο επικεφαλής Μαρτιν Σούλτς, ο οποίος δεν έχει καμιά διάθεση να δώσει τόσο σημαντικό ρόλο στον πληθωρικό προκάτοχό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση