Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

  Εκτάκτως την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας για την απόφαση Τραμπ

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα τις Παρασκευής με θέμα την αναγνώριση από την κυβέρνηση Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

  Το αίτημα υποβλήθηκε από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών-μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης, διευκρίνισαν διπλωμάτες.

  Ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ την Τετάρτη, προκαλώντας αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πως θα πυροδοτήσει αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

  «Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Καρλ Σκάου.

  H απόφαση του Σ.Α. που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 ανέφερε ότι ο ΟΗΕ δεν θα αναγνωρίσει καμιά αλλαγή των γραμμών της 4 Ιουνίου 1967, που συμπεριλάμβανε την Ιερουσαλήμ, πέρα από αυτές που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων.

  Η απόφαση αυτή είχε εγκριθεί με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της κυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αψήφησε τις σθεναρές πιέσεις του Ισραήλ και του Τραμπ η Ουάσινγκτον να ασκήσει το βέτο της.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Εκτάκτως την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας για την απόφαση Τραμπ Rating: 5 Reviewed By: Press- gr