GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Μαδούρο εκδίδει κρυπτονόμισμα για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή οικονομική κρίση

...

Με κρυπτονόμισμα προτίθεται να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ο Πρόεδρός της Νικολάς Μαδούρο.

Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή, το νέο νόμισμα θα ονομάζεται «petro» (πέτρο) και θα υποστηρίζει τα αποθέματα φυσικών πόρων. Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι, με αυτό το νέο κρυπτονόμισμα η Βενεζουέλα θα μπορέσει να προχωρήσει σε νέες μορφές διεθνούς χρηματοδότησης.

Το εθνικό νόμισμα της χώρας, το μπολιβάρ, έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του, σημειώνοντας «βουτιά» 57% μόνο τον τελευταίο μήνα.

Προηγουμένως η Βενεζουέλα είχε κηρυχθεί σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης S&P και Fitch, μετά από την αδυναμία της να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι των διεθνών πιστωτών.

Στο μεταξύ ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2018, διαμηνύοντας παράλληλα ότι «δε θα γίνει ποτέ στάση πληρωμών».

Το κράτος της Βενεζουέλας και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, αναζητώντας νέα κεφάλαια, ενώ οι κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης είναι εμφανείς εδώ και χρόνια, με την κατάσταση συχνά να ξεφεύγει από καθετί που μπορεί να οριστεί ως όριο.

Η διεθνής κοινότητα, από την πλευρά της, ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Μαδούρο, επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Οι ΗΠΑ, εδώ και καιρό, δυσχεραίνουν την κατάσταση με το εργαλείο της χρηματοδότησης, κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι επιχειρεί να καταλύσει τη Δημοκρατία. Με το ίδιο σκεπτικό αντιμετωπίζει τον Μαδούρο η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και μεγάλη μερίδα του κόσμου της, κυρίως μετά την αλλαγή του συντάγματος που παραχώρησε στον Πρόεδρο της χώρας περισσότερη εξουσία, κυρίως στην επιβολή νόμων.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση