GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Παυλόπουλος από το "Σπίτι του Ηθοποιού": Μια αναδρομική συγγνώμη της Πολιτείας για όλα εκείνα που δεν έπραξε, ενώ μπορούσε

Με μια λιτή και συγκινητική εκδήλωση ηθοποιοί, νεότεροι και μεγαλύτεροι, υποδέχτηκαν σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλ...

Με μια λιτή και συγκινητική εκδήλωση ηθοποιοί, νεότεροι και μεγαλύτεροι, υποδέχτηκαν σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που επισκέφτηκε το "Σπίτι του Ηθοποιού". Ο Νίκος Μπακογιάννης, η Τζένη Ζαφειροπούλου, ο Γιάννης Μπέζος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο Κώστας Πρέκας, η Καίτη Φίνου, η Μέλπω Ζαρόκωστα, ο Μανώλης Δεστούνης, η 'Αννα-Μαρία Βιδάλη και πολλοί ακόμη ηθοποιοί, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος του Σπιτιού του Ηθοποιού, Σπύρος Μερκούρης, έδωσαν το παρών σε μια συνάντηση, που αν και σύντομη, είχε πολλά να πει.


«Αυτό το Σπίτι για μένα είναι η Εστία του Ηθοποιού. Αυτό το Σπίτι σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς προσφέρει πολλά, πολύ περισσότερα απ' όσο φανταζόμαστε. Γι' αυτό και θέλω Άννα να εκλάβεις αυτή την παρουσία μου εδώ όχι μόνον ως μια συμβολική συμπαράσταση αλλά και σαν ένα είδος αναδρομικής συγνώμης της Πολιτείας για όλα εκείνα που δεν έπραξε, ενώ μπορούσε». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, χαιρέτισε την Άννα Φόνσου, εμπνεύστρια και πρόεδρο του Σπιτιού, καθώς και όλους τους ηθοποιούς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που παραβρέθηκαν, συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Να έχετε δύναμη και να ξέρετε ότι αυτό που κάνετε αυτή τη στιγμή διδάσκει. Δεν είναι μόνο ότι βοηθάει τους συναδέλφους σας και εσάς. Διδάσκει και πολλούς άλλους πως μπορούμε ν' αντέξουμε. Γιατί πρέπει ν' αντέξουμε, μπορούμε ν' αντέξουμε, είναι χρέος μας, κυρίως απέναντι στη νέα γενιά που είναι το μεγαλύτερο θύμα αυτής της κρίση. Η δέσμευσή μου ισχύει, ό,τι μπορώ να κάνω θα το κάνω και συγνώμη διότι δεν έγινε ως σήμερα», προσέθεσε ο κ. Παυλόπουλος στην ομήγυρη, που τον υποδέχτηκε με κάλαντα και χειροκροτήματα.


Από τη μεριά της η κ. Φόνσου είπε «ένα μεγάλο ευχαριστώ και είθε το 2018 να είναι καλύτερο για όλους τους ηθοποιούς γιατί έχουμε πολύ μεγάλη ανεργία. Οι ηθοποιοί δουλεύουν σε δυο και τρεις δουλειές για να βγάλουν τα 700 ευρώ και να μπορέσουν να ζήσουν. Ελπίζω το ΥΠΠΟ στο οποίο ανήκουμε να μας φροντίσει κι έτσι το καλοκαίρι να μας δώσει ακόμα μια παράσταση στο Ηρώδειο που να μπορούν να παίξουν οι ηθοποιοί και να πληρωθούν κιόλας», επισήμανε.

Λίγο πριν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο όμορφο κτίριο επί των οδών Παναθηναίων 5 & Αλκαμένους 175, στα Κάτω Πατήσια, η κ. Φόνσου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα πρέπει το ΥΠΠΟ και το κράτος γενικώς, να αγκαλιάσει τα καθημερινά έξοδα του Ιδρύματος. Έκανα κόπο για να το κάνω ίδρυμα, δεν ήταν εύκολο. Και όταν το έκανα υπέγραψαν ένα χαρτί πως θα μου δίνουν και τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία θα μπορούν να τα ελέγχουν βέβαια. Να σκεφτείτε ότι είμαι εδώ από το πρωί ως το βράδυ, γιατί δεν έχουμε λεφτά να πάρουμε κάποιον να το διοικεί, να έχουμε φύλακα ή συνεργείο καθαριότητας», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Φόνσου, συμπληρώνοντας:
«Μακάρι να το νιώσουν και οι άλλοι, όποια κυβέρνηση και να έρθει, γιατί μέσα από την τέχνη θα σωθούμε. Το δίπλα κτίριο μας το έχει υποσχεθεί η Ρένα Δούρου, η περιφερειάρχης Αττικής. Έχει έξι πατώματα, τα έχουμε ρίξει, αλλά δεν έχουμε λεφτά να το τελειώσουμε, σε λίγο θα μου το πλειστηριάσουν κιόλας. Τους χρωστάω. Ελπίζω να βοηθήσει η κ. Δούρου, η οποία έχει έρθει εδώ, συμπαθεί πολύ το Σπίτι και όταν γίνει κι αυτό θα μπορούμε να φιλοξενούμε ως και 50 άτομα. Αυτή τη στιγμή ζουν εδώ 25 με 30 άτομα, αλλά μένουν δυο-δυο, τρεις-τρεις, έχουν όμως όλες τις ευκολίες, ζεστά νερά 24 ώρες, κλιματισμό, πλυντήρια. Τα πάντα», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Αγαπημένη ηθοποιός από τις παλιές ελληνικές ταινίες, η Μέλπω Ζαρόκωστα, μέλος του ΔΣ του Σπιτιού του Ηθοποιού, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Με την ευκαιρία αυτή της επίσκεψης του κ. Προέδρου, βλέπουμε και αγαπημένα πρόσωπα, που δεν τα βλέπουμε συχνά. Γιατί εμείς οι ηθοποιοί είμαστε καταραμένοι. Ζούμε ένα διάστημα με τους συναδέλφους, πάμε σπίτι μας και δεν βλέπουμε κανέναν άλλο. Τώρα τους είδα όλους και η καρδιά μου αγαλλίασε. Οπότε θέλω να τον ευχαριστήσω που μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε».
Από τη μεριά του ο ηθοποιός Μανώλης Δεστούνης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που θα μας επισκεφτεί ο κ. Πρόεδρος, να δει πώς διαβιούμε και στις καλές στιγμές οι ηθοποιοί. Εδώ γίνεται μια πολύ σωστή δουλειά, με προεξάρχουσα την Άνα Φόνσου, η οποία τρέχει, "σκίζεται'" για εμάς και δόξα τω Θεώ έχει καλή πορεία το Ίδρυμα. Θα θέλαμε να αγκαλιαστεί ακόμα περισσότερο και να βοηθηθεί γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που είναι ανήμποροι, είναι στα έσχατα όρια φτώχειας και θέλουνε βοήθεια, να μην τα ξεχνάμε κι αυτά».

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Μπέζος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Αυτές οι επισκέψεις, και μάλιστα στο ύπατο επίπεδο, έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Αλλά πάντα οι συμβολισμοί έχουν πολύ μεγάλη σημασία, ειδικά σε μια χώρα της οποίας αρέσουν πολύ τα σύμβολα. Προσμετράται λοιπόν ως πολύ θετικό διότι με την παρουσία του εδώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει ένα ενδιαφέρον της Πολιτείας, όχι μόνο ως προς το Σπίτι του Ηθοποιού και τους συναδέλφους οι οποίοι είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία και δοκιμάζονται, αλλά γενικότερα γι' αυτό τον χώρο ο οποίος είναι συνήθως λίγο στο περιθώριο από την Πολιτεία. Πρέπει λοιπόν να το προσμετρήσουμε στα πολύ θετικά και να το χαιρετίσουμε».

Η ηθοποιός Καίτη Φίνου έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη δική της εμπειρία, καθώς ζει στο Σπίτι του Ηθοποιού εδώ και τέσσερα χρόνια. «Είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι που πρέπει να συμβιώσουμε. Επειδή είμαστε όλοι μεγάλοι, δεν είμαστε νέα παιδιά να προσαρμοστούμε, ο καθένας έχει τα δικά του θέλω, από άλλους χώρους του θεάτρου, υπάρχει μια δυσκολία. Από τα λεφτά του θεάτρου, αν εξαιρέσεις λίγα μεγάλα θέατρα, οι ηθοποιοί δεν μπορούν να συντηρηθούν αν δεν έχουν γονείς ή κάποιον άλλο στον σπίτι που να δουλεύει. Δεν μπορούσα να πληρώσω το ενοίκιό μου ούτε το νερό. Για μένα το Σπίτι του Ηθοποιού έγινε το καταφύγιο μου, το σπίτι μου. Βέβαια δουλεύω στο θέατρο αλλά πολύ λίγο, το πολύ πέντε μήνες τον χειμώνα. Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα ευχαριστώ τον Θεό που δεν έχω το άγχος των ανθρώπων που βλέπω στην τηλεόραση οι οποίοι δεν μπορούν να κρατήσουν τα δικά τους σπίτια πια».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση