GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετά τους πανηγυρισμούς ζητά διαπραγμάτευση με τη Μαδρίτη ο Πουτζντεμόν

Ο φυγόδικος-έκπτωτος ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν, στις ευχές του προς τον καταλανικό λαό για το 2018, ζήτησε να ξεκινήσει πο...

Ο φυγόδικος-έκπτωτος ηγέτης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν, στις ευχές του προς τον καταλανικό λαό για το 2018, ζήτησε να ξεκινήσει πολιτική διαπραγμάτευση και να αποκατασταθεί η κυβέρνησή του που καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη μετά την αντισυνταγματική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας στις 27 Οκτωβρίου.
"Ως πρόεδρος, απαιτώ από την ισπανική κυβέρνηση και από εκείνους που την στηρίζουν να αποκαταστήσουν όλους εκείνους που καθαιρέθηκαν χωρίς την έγκριση των Καταλανών. Οι κάλπες μίλησαν. Τι περιμένει ο πρωθυπουργός Ραχόι για να αποδεχτεί το αποτέλεσμα;" ανέφερε ο Πουτζντεμόν σε ηχογραφημένο μήνυμά του από το Βέλγιο όπου έχει διαφύγει.
Στο επτάλεπτο μήνυμα, ο Κάρλες Πουτζδεμόν εκτιμά ότι οι Καταλανοί είναι "ένας λαός δημοκρατικά ώριμος, που κέρδισε το δικαίωμα να ιδρύσει μια Δημοκρατία ελεύθερων ανδρών και γυναικών", χωρίς όμως να διευκρινίσει αν θα ενθαρρύνει μια νέα προσπάθεια απόσχισης.
Ο Πουτζντεμόν, που εμφανίζει εαυτόν ως τον "νόμιμο" ηγέτη της Καταλονίας, έφυγε στο Βέλγιο λίγο πριν του ασκηθεί ποινική δίωξη από τις ισπανικές δικαστικές αρχές για προσπάθεια κατάλυσης του Συντάγματος με τη μονομερή απόπειρα απόσχισης της 27ης Οκτωβρίου. Αν επιστρέψει στην Ισπανία θα προφυλακιστεί.
Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας τα αυτονομιστικά κόμματα, παρόλο που πήραν 150.000 ψήφους λιγότερες από τους αντιπάλους της απόσχισης, συγκέντρωσαν όλα μαζί ποσοστό 47,5%. Έχουν έτσι την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο και είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ο Πουτζντεμόν, ως επικεφαλής του κόμματος "Μαζί για την Καταλωνία" που συγκέντρωσε τις περισσότερες (μεταξύ των αυτονομιστών, γιατί συνολικά ως πρώτο κόμμα οι Καταλανοί ψηφοφόροι επέλεξαν τους Ciudadanos οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνει η Καταλωνία τμήμα του Ισπανικού Κράτους) ψήφους έχει το δικαίωμα να παραμείνει πρόεδρος, ισχυρίζονται οι οπαδοί του. Αν παραμείνει στο Βέλγιο θα μπορούσε να ορκιστεί εξ αποστάσεως, αλλά αυτό συνεπάγεται τροποποίηση του κανονισμού του τοπικού κοινοβουλίου.
Πηγή πληροφοριών: El Mundo, El Pais, La Vanguardia

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση