GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όταν το σερί του σπουδαίου Γκιγιέρμο Βίλας "γκρεμίστηκε" από μια... ρακέτα - ΒΙΝΤΕΟ

...

Το 1977, ο Guillermo Vilas σημείωσε το απίστευτο ρεκόρ των 46 διαδοχικών νικών στο tour. Έχει το 3ο κορυφαίο ρεκόρ όλων των εποχών και ίσως να είχε το πρώτο (και με διαφορά), αν δεν εγκατέλειψε αγανακτισμένος στον τελικό του Aix en Provence, αφού μετά από εκείνη την ήττα είχε άλλες 28 σερί νίκες (74-1 σύνολο)! Ήταν ένας αγώνας που δεν έχασε από έναν καλύτερο παίκτη, αλλά από μια ρακέτα, όπως ο ίδιος ο Vilas υποστήριξε, καθώς ο αντίπαλός του, Ilie Nastase, αγωνιζόταν με τις αμφιλεγόμενες χορδές "σπαγγέτι"!

Απίστευτη, αλλά πέρα για πέρα πραγματική είναι η ιστορία από το τουρνουά του Aix en Provence του 1977, στη Γαλλία. Σε ένα από τα σημαντικότερα τουρνουά στο ATP Tour, αντίστοιχο των σημερινών Masters, δυο από τους κορυφαίους της εποχής, οι Guillermo Vilas και Ilie Nastase, συναντήθηκαν για τον μεγάλο τελικό.

Ένας τελικός που σημαδεύτηκε από την επιλογή του Nastase, να αγωνιστεί εκείνη την εβδομάδα με την αμφιλεγόμενη ρακέτα "σπαγγέτι"! Πιθανότατα ο αγώνας δε θα γινόταν τόσο μεγάλο θέμα, αν ο Vilas έπαιρνε τη νίκη. Δεν το έκανε όμως. Αντιθέτως, έχασε με τον χειρότερο τρόπο, μια εγκατάλειψη. Συγκεκριμένα ήταν πίσω με 6-1, 7-5, όταν απηυδισμένος αποφάσισε να σηκώσει λευκή πετσέτα και να τα παρατήσει.

Οι χορδές από σπαγγέτι, δημιουργήθηκαν από τον Werner Fisher στη Δυτική Γερμανία και έφεραν μεγάλες συγκρούσεις στο tour το 1977. Ο Αυστραλός Barry Phillips-Moore, έγινε ο πρώτος παίκτης που αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει σε μεγάλο επαγγελματικό τουρνουά και λίγους μήνες μετά, στο US Open, τη χρησιμοποίησε και ο Mike Fishbach, ο οποίος μάλιστα πέτυχε μια πολύ μεγάλη νίκη επί του Stan Smith στον 2ο γύρο, διχάζοντας ακόμα περισσότερο.

Την 1η Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε το τουρνουά στο Aix en Provence, που ήταν το αποκορύφωμα όλων των αντιδράσεων. Η ITF αποφάσισε να απαγορεύσει τις χορδές "σπαγγέτι" και φυσικά η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε αμέσως και από το ATP Tour.

Η πατέντα του Fisher, με μια διπλή έλικα χορδών στη ρακέτα "σπαγγέτι", έδινε ένα τρομερό spin στη μπάλα, αδύνατο να υπολογιστεί ακόμα και από τους κορυφαίους τενίστες της εποχής. Ο Vilas ήταν κατηγορηματικός για τη ρακέτα του Nastase, εξηγώντας μετά τον αγώνα πως δεν έχασε από καλύτερο παίκτη: "Δεν έχασα από έναν παίκτη, έχασα από μια ρακέτα."

Ο Vilas, κατά πολλούς ο δεύτερος καλύτερος παίκτης όλων των εποχών στο χώμα μετά από τον Rafael Nadal, μετρούσε εκείνη την περίοδο 46 διαδοχικές νίκες σε όλα τα τουρνουά και 53 συνεχόμενες νίκες στο χώμα. Πρόκειται για δυο από τα πιο γνωστά και ιστορικά ρεκόρ στην ΑΤΡ.

Το πρώτο "έσπασε" από τον Bjorn Borg το 1978, με τις 49 σερί νίκες του Σουηδού και μέχρι σήμερα είναι το 3ο καλύτερο στην ιστορία. Το δεύτερο (53 σερί νίκες στο χώμα), "έσπασε" μετά από 30 χρόνια, την περίοδο 2005-2007, από τον τρομερό Rafael Nadal, που σημείωσε 81 διαδοχικές νίκες σε χωμάτινα τουρνουά της ΑΤΡ. Αν και πολύ χειρότερο, το ρεκόρ του Vilas διατηρείται με μεγάλη ασφάλεια στη 2η θέση έως και σήμερα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι το γεγονός πως μετά από εκείνη την ήττα του, που ήρθε στην επιφάνεια που είχε αφήσει εποχή με τα επιτεύγματά του, ο Vilas πέτυχε άλλες 28 συνεχόμενες νίκες! Δηλαδή αν αφαιρέσουμε τον αγώνα, τον οποίο έχασε από μια ρακέτα που θεωρήθηκε ακατάλληλη από την επόμενη κιόλας μέρα, ο Vilas είχε 74 σερί νίκες, έναν αριθμό που δεν πλησίασε ούτε ο σπουδαίος Borg.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση