GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Έρχονται καλύτερες μέρες – Μεθαύριο το μέρισμα και ξανανοίγει η πλατφόρμα

...

«Μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες κρίσης, όχι μόνο πετυχαίνουμε τους στόχους και βγάζουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά, ταυτόχρονα, κάνουμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε, πρωτίστως αυτούς που το έχουν ανάγκη» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία στην τελετή εγκαινίων της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ), στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Μεγαλόπνοο έργο οι ΤΟΜΥ

«Ξεκινάμε ένα μεγαλόπνοο έργο» είπε ο πρωθυπουργός για την δημιουργία των ΤΟΜΥ, λέγοντας πως ο συνολικός σχεδιασμός είναι να γίνουν 239 σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, ενώ αναφέρθηκε στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, μεθαύριο, και την κατάθεση του τελευταίου μνημονιακού προϋπολογισμού και του πρώτου, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση, για το 2018.

Έρχονται μέρες καλύτερης δημοσιονομικής δυνατότητας

«Βρίσκομαι εδώ, για άλλη μια φορά, στη δυτική πλευρά της πόλης, γιατί γνωρίζω πολύ καλά όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, σε όλη τη χώρα, την ταξική αντίθεση που ήταν και η αιτία η οποία μας οδήγησε στην κρίση. Διότι οι άνθρωποι που ζουν εδώ, στη δυτική Θεσσαλονίκη, δεν είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν offshore και να βγάλουν τα λεφτά τους έξω αφορολόγητα» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Αυτούς εμείς θέλουμε να στηρίξουμε και με αυτούς δίπλα- δίπλα θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και θα οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία για τις μέρες που έρχονται, που θα είναι μέρες καλύτερης δημοσιονομικής δυνατότητας, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μέρες ελπίδας και προοπτικής για τους νέους ανθρώπους, για τη νέα γενιά και γι΄ αυτούς που υπέφεραν περισσότερο.

Αυτή η προσπάθεια που τώρα υλοποιείται, έχει ίσως μια μεγαλύτερη αξία, γιατί δεν υλοποιείται σε μια εποχή που ο δημόσιος προϋπολογισμός έχει δυνατότητες. Δεν υλοποιείται σε μια εποχή που το δημόσιο χρήμα ρέει από τα μπατζάκια μας. Και μάθαμε, βεβαίως, ότι όταν έρεε από τα μπατζάκια μας δεν έγιναν υποδομές κοινωνικής προστασίας. Έφευγαν αριστερά και δεξιά προμήθειες και μίζες, δυστυχώς.

Έχει μεγαλύτερη αξία αυτή εδώ η προσπάθεια, διότι υλοποιείται σε μια περίοδο δημοσιονομικής στενότητας και παρά τη δημοσιονομική ασφυξία είμαστε σήμερα σε θέση να πούμε, εκεί που άλλοι απέτυχαν εμείς πετυχαίνουμε και βγαίνουμε από την κρίση και σε λίγους μήνες τα μνημόνια θα είναι παρελθόν. Ναι, πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και με το παραπάνω. Όχι μόνο τα πλεονάσματα που προέβλεπαν οι συμφωνίες με τους δανειστές μας, αλλά παραπάνω, γι΄ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα, το περίσσευμα να το μοιράσουμε με δικαιοσύνη σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Μεθαύριο το κοινωνικό μέρισμα σε 1.320.000 οικογένειες

Για αυτό και μεθαύριο, 1.320.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα θα μοιραστούν το κοινωνικό μέρισμα. Και ακόμα περισσότερες, διότι θα ξανανοίξει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστούν και ορισμένες δυσκολίες ή αδικίες, άρα θα μεγαλώσει ακόμα αυτός ο αριθμός.

Πάνω, λοιπόν, από το 1/3 των νοικοκυριών στον τόπο μας. Αυτοί που το έχουν ανάγκη, θα πάρουν από αυτό το περίσσευμα, το οποίο βγήκε μέσα από τις δυνατότητες που είχαμε, μέσα από τον εξορθολογισμό, τη μείωση της σπατάλης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά, βεβαίως, και την αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η οικονομία μας, να φτάσουμε στο σημείο εκείνο να έχουμε αυτό το περίσσευμα για να το μοιράσουμε με δικαιοσύνη σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη».

Αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων κατά 40%

Είπε ακόμα, πως «ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες να αυξήσουμε κατά 40% τα κοινωνικά επιδόματα, από τα 650 εκατομμύρια πάμε στα 910 εκατομμύρια, τα οποία το 2018 θα δοθούν ως οικογενειακή ενίσχυση, όχι μόνο σε αυτούς που έχουν 3 και 4 παιδιά, αλλά και σε όσους έχουν δύο και ένα παιδί. Και ταυτόχρονα γίνεται θεσμός το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που αφορά περίπου 700.000 συμπολίτες μας και προβλέπονται 760.000.000 γι΄ αυτούς».

Εμβληματική η σημασία του θεσμού των ΤΟΜΥ

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική τη σημασία του θεσμού των Τοπικών Μονάδων Υγείας και τόνισε πως δεν είναι τυχαίο ότι οι τρεις πρώτες πανελλαδικά άρχισαν να λειτουργούν στον Εύοσμο, τους Αμπελόκηπους και τον Δήμο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη, που θεωρείται «υποβαθμισμένη» περιοχή.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, όσα είπε νωρίτερα ο μητροπολίτης Νεαπόλως-Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ο οποίος χοροστάτησε στην τελετή του αγιασμού. Ο μητροπολίτης χαρακτήρισε «τομή» τον θεσμό των ΤΟΜΥ, εγκωμίασε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και σημείωσε ότι υπάρχουν «ταξικές διακρίσεις» σε βάρος της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι εργαζόμενοι.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις για τη διεκδίκηση δικαίων

«Όλα όσα είπε ο μητροπολίτης χαρακτηρίζουν την πραγματικότητα σε αυτή την πόλη και το γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια οι πολίτες των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, μάλλον ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε:

«Και αυτή την ανισότητα, αυτή την αδικία, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σήμερα για να την αντιμετωπίσουμε, να την αμβλύνουμε. Και νομίζω ότι κάτι καλό πρέπει να συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση για την διεκδίκηση του δίκαιου, όταν κανείς ακούει τον σεβασμιότατο να ομιλεί περί ταξικότητας και πριν λίγες μέρες εμένα να ομιλώ για την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και την Αγιά Σοφιά.

Όχι, δεν μπερδέψαμε τους ρόλους, αλλά ενώνουμε δυνάμεις για να υπερασπιστούμε δίκαια. Σε ό,τι αφορά την επίμαχη δυτική Θεσσαλονίκη, υπερασπιζόμαστε το δίκαιο των πολιτών της περιοχής να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας».

Ο θεσμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας ουσιαστικά δίνει περιεχόμενο στην έννοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αλλάζει τη φιλοσοφία του εθνικού συστήματος υγείας, επισήμανε και υπ΄ αυτή την έννοια είναι εξίσου σημαντικός, συγκρίνοντας, βεβαίως, τις εποχές και τις δυνατότητες που έχει η χώρα, εμβληματικής αξίας και σημασίας με την εγκαθίδρυση του ΕΣΥ. Η πρωτοβάθμια φροντίδα μπορεί να ανοίξει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε ευρύτατες μάζες του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περιοχές «υποβαθμισμένες», δηλαδή σε περιοχές που δεν είχε «προτεραιοποιηθεί» η φροντίδα το προηγούμενο διάστημα, και ταυτόχρονα να άρει μέρος του μεγάλου βάρους που έχουν σήμερα οι δομές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι πολίτες να έρθουν σε επαφή και να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς προσφέρεται. Εδώ δεν προσφέρεται νοσοκομειακή φροντίδα, προσφέρεται, όμως, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό, η πρόληψη.

Νέες ΤΟΜΥ το επόμενο διάστημα

«Στην περιοχή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας θα εγκαινιαστούν άλλες 30 (σύνολο 33) ΤΟΜΥ. Μέσα στην εβδομάδα ξεκινάει μια ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο της Κρήτης, την επόμενη εβδομάδα 4 στη Θεσσαλία και έχουμε έναν φιλόδοξο σχεδιασμό να υλοποιήσουμε κατά γράμμα όλα όσα δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε και ψηφίσαμε στη Βουλή πριν από λίγους μήνες» είπε ο πρωθυπουργός.

Γιατρός επέστρεψε από την Σουηδία για να στελεχώσει την ΤΟΜΥ Ευόσμου

Στη διάρκεια της ξενάγησής του στους χώρους της ΤΟΜΥ Ευόσμου, ο κ. Τσίπρας συνάντησε έναν γιατρό ο οποίος πριν ένα χρόνο έφυγε στη Σουηδία για να βρει δουλειά και τώρα βρήκε την ευκαιρία και επέστρεψε στην Ελλάδα για να στελεχώσει την εν λόγω Τοπική Μονάδα Υγείας.

Σε αυτή την περίπτωση έκανε αναφορά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα δώσει όλες τις δυνάμεις της ώστε να είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θα βρουν αυτή την ευκαιρία.

«Να γυρίσουν πίσω οι επιστήμονες και πάνω τους να στήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» είπε και σημείωσε: «Αν το κάνουμε αυτό, θα είμαστε διπλά ευχαριστημένοι. Διότι ταυτόχρονα ενισχύουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά δίνουμε και μια ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να επιστρέψουν».

Συνάντηση με τον πρόεδρο των πυροσβεστών πενταετούς θητείας στη Θεσσαλονίκη

Έξω από το κτίριο που στεγάζει την ΤΟΜΥ Ευόσμου περίμενε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος των πυροσβεστών Θεσσαλονίκης, πενταετούς θητείας. Ο κ. Τσίπρας τον χαιρέτισε δια χειραψίας και είχαν μία σύντομη συνομιλία. Σε ανάρτησή του στο twitter, o πρωθυπουργός ανέβασε τη φωτογραφία από τη συνάντηση με τον πρόεδρο των πυροσβεστών πενταετούς θητείας και έγραψε:

«Στον Εύοσμο είχα τη χαρά να συναντήσω τον πρόεδρο των πυροσβεστών Θεσσαλονίκης πενταετούς θητείας. Η εξαίρεσή τους από τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, ήταν μια δέσμευση της κυβέρνησης που κατακτήθηκε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, άρει μια αδικία και ενισχύει το Πυροσβ. Σώμα».

Η τελετή εγκαινίων άρχισε με χαιρετισμό του διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Γιώργου Κίρκου και για τον θεσμό μίλησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου κά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση