GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Χαμάς απειλεί Τραμπ και Ισραήλ για την Ιερουσαλήμ

...

Η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, απείλησε ότι θα αναβιώσει την Ιντιφάντα εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ή αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους εκεί.

«Αυτή η σκευωρία δεν θα περάσει, προειδοποιούμε εναντίον κάθε τέτοιας απόφασης. Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει αραβική και παλαιστινιακή όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την ιερή πόλη» ανέφερε η τρομοκρατική οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διεμήνυσε την Παρασκευή σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αναγνώριση από τους Αμερικανούς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα «κατέστρεφε την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, όπως προέβλεπε σχετικό νόμος που είχε υιοθετήσει το Κογκρέσο το 1995, η εφαρμογή του οποίου αναβάλλεται από τότε κάθε έξι μήνες με ειδική ρήτρα του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου.

Η επόμενη προθεσμία είναι η ερχόμενη Δευτέρα, και σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει «πρόωρες» τις πληροφορίες κατά τις οποίες η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Τραμπ είχε μιμηθεί το παράδειγμα των προκατόχων του. «Θέλω να δώσω την ευκαιρία της» στην ειρηνευτική διαδικασία «πριν σκεφτώ τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ», είχε εξηγήσει πρόσφατα. Όμως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, που θα επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ στα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε ξανά αυτή την εβδομάδα ότι η μετακόμιση αυτή εξετάζεται «σοβαρά».

Το Ισραήλ προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 μετά τη νίκη του στον πόλεμο των Έξι Ημερών. Ο πόλεμος προκλήθηκε όταν 5 αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Συρία, Λίβανος, Ιράκ και Ιορδανία) επιτέθηκαν στο Ισραήλ για να το καταστρέψουν.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι ξένες πρεσβείες είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του κράτους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση