GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε ποιες χώρες οι άντρες πιάνουν...σφουγγαρίστρα και σκούπα - Οι "νοικοκύρηδες" και οι "τεμπέληδες"

...

Είναι οι χώρες στις οποίες σίγουρα πολλές γυναίκες θα ήθελαν να μετακομίσουν, καθώς σε αυτές οι άνδρες φαίνεται ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για το νοικοκυριό.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν στατιστικά από 19 χώρες, διαπιστώνοντας ότι αν και οι γυναίκες συνεχίζουν να ξοδεύουν περισσότερες ώρες ανά ημέρα στις δουλειές του σπιτιού σε σχέση με τους άνδρες, ο μέσος χρόνος που περνούν οι τελευταίοι κάνοντας οικιακές εργασίες αυξάνεται, στα περισσότερα κράτη, τις τελευταίες δεκαετίες.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσια της νέας έρευνας ελήφθησαν υπόψη 66 παλαιότερες μελέτες, σε μία προσπάθεια να αποκαλυφθεί εάν η κατανομή των οικιακών εργασιών (καθάρισμα, μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων) έχει αλλάξει μεταξύ 1961 και 2011 για τα δύο φύλα και με ποιο τρόπο.

Με εξαίρεση τα δεδομένα για χώρες οι οποίες δεν πραγματοποίησαν σχετική καταγραφή μετά το 1990, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως οι γυναίκες στην Ιταλία είναι εκείνες που ξοδεύουν την περισσότερη ώρα σε δουλειές του σπιτιού.

Για την ακρίβεια οι Ιταλίδες ασχολούνται μ ε τα οικιακά 221 λεπτά/ημέρα και ακολουθούν οι Σλοβένες (191 λεπτά/ημέρα), οι Ισπανίδες (190 λεπτά/ημέρα) και οι Πολωνέζες (189 λεπτά/ημέρα). Τον λιγότερο χρόνο στα οικιακά ξοδεύουν οι Αμερικανίδες, με 117 λεπτά την ημέρα, ενώ ακολουθούν οι γυναίκες στον Καναδά, με 119 λεπτά ημερησιως.

Οι πιο “νοικοκύρηδες” άνδρες αναδεικνύονται οι Νορβηγοί, οι οποίοι ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού 72 λεπτά ανά ημέρα. Από τους υπόλοιπους, μόνο οι Αυστραλοί ξεπερνούν τη μία ώρα ανά ημέρα. Τον λιγότερο χρόνο σε μαγείρεμα, καθάρισμα, πλύσιμο από τους άνδρες των χωρών που περιλαμβάνονται στη μελέτη, ξοδεύουν οι Ισραηλινοί, με μόλις 24 λεπτά την ημέρα (αν και τα διαθέσιμα δεδομένα από το Ισραήλ είναι σχετικά παλιά). Με βάση πιο πρόσφατα στοιχεία, οι πιο ”τεμπέληδες” στο σπίτι είναι οι Ιταλοί, με 38 λεπτά.

Πηγή πληροφοριών:infowoman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση