GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ευρωπαϊκοί θεσμοί: Έκλεισε η συμφωνία με την Αθήνα – Μοσκοβισί: Μήνυμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές

...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

«Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, σε υπηρεσιακό επίπεδο, σχετικά με τη δέσμη μέτρων πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του ESM», ανακοίνωσε η Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, μετά την επιτυχή κατάληξη των σχετικών συζητήσεων που διεξάγονταν στην Αθήνα.

Η Κομισιόν, ο ESM και η ΕΚΤ σημειώνουν σε κοινή δήλωση ότι «αυτή θα υποβληθεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017».

Όπως αναφέρουν οι εποπτεύοντες θεσμοί στην κοινή τους δήλωση, «οι ελληνικές αρχές σκοπεύουν να υλοποιήσουν τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Το Εurogroup της Δευτέρας συνεδριάζει σε δύο συνθέσεις, αρχής γενομένης από τις 13:00 τοπική ώρα.

Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στην πρώτη (η δεύτερη ξεκινά στις 15:00 και έχει να κάνει με το μέλλον της ευρωζώνης).

Ο Πιέρ Μοσκοβισί με γραπτή του δήλωσε ανέφερε ότι «θα ενημερώσει το Εurogroup για τα εξαιρετικά θετικά αυτά νέα, τα οποία στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την τελική φάση της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος».

O αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ, δήλωσε και αυτός με τη σειρά του ότι χαιρετίζει «τη συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο που επετεύχθη πριν από το επόμενο Eurogroup. Καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τώρα να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πριν από τη συμφωνία είχε επισημάνει ότι μετά το λεγόμενο SLA «θα ακολουθούν τα προαπαιτούμενα, σε ένα μεγάλο πακέτο».

Όπως είπε ο ίδιος «μερικά πρέπει να εκτελεστούν άμεσα πριν από τα Χριστούγεννα και τα περισσότερα αμέσως μετά».

Προσδιορίζοντας το χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι «αν όλα γίνουν στην ώρα τους και μεταφραστούν όπως πρέπει, θα λάβουμε μια έκθεση συμμόρφωσης στις 11 Ιανουαρίου στο Euro Working Group και αν και πάλι όλα είναι καλά, θα έχουμε συζήτηση στις 22 Ιανουαρίου στο Eurogroup».

Συμπλήρωσε, δε, πως «αν και σε εκείνη την περίπτωση όλα πάνε καλά, τότε θα έχουμε εκταμίευση στα μέσα Φεβρουαρίου».

«Η εμπειρία μου δείχνει ότι συνήθως έχουμε εκπλήξεις, αλλά αυτή τη φορά όλα συμβαίνουν εξαιρετικά ομαλά, σε πρωτοφανές σημείο κανονικότητας», διευκρίνισε ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι μετά την εκταμίευση αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις για το δημόσιο χρέος.

Στην πράξη, μιλάμε για την τελική αποτύπωση και εκτέλεση της δεύτερης φάσης της αναδιάρθρωσης, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.

Σε σχέση με το ΔΝΤ ο αξιωματούχος είχε πει ότι «είχαμε μια συμφωνία να επανεκκινήσουμε τις διαδικασίες για το δημόσιο χρέος και αν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην προσέγγιση (ανάπτυξη, πλεονάσματα κτλ), τότε θα πάνε στο Διοικητικό τους Συμβούλιο και θα ενεργοποιήσουν το δικό τους πρόγραμμα».

«Αν όχι (αν δεν συμφωνήσουν στο χρέος), τότε δεν θα το ενεργοποιήσουν», διευκρινίζει.

Εξήγησε, δε, εκτενώς ότι η περιγραφόμενη διαδικασία δεν έχει σχέση με την αξιολόγηση στην περίοδο έως τον Ιανουάριο, αλλά θα αποτελέσει ζήτημα αμέσως μετά.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση