GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ANABEI «φωτιές» το νέο σχέδιο για τον μουφτή στη Θράκη...

«Φωτιές» άναψε η δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Θράκη και η σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού ...


«Φωτιές» άναψε η δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Θράκη και η σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

Ο Κώστας Γαβρόγλου τάχθηκε υπέρ της εκλογής μουφτή υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι "θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια την μουσουλμανική μειονότητα, ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων". Ο κ. Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή 'Τι λέει ο Νόμος' στο κανάλι της Βουλής αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα και τους θρησκευτικούς λειτουργούς της, τόνισε ότι θα πρέπει "να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις πάνω στο σοβαρό ζήτημα του προσδιορισμού του εκλεκτορικού σώματος".

"Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα" δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.Ο υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι μετά την ψήφιση του νόμου για προαιρετική εφαρμογή της σαρίας με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του ισλαμικού δικαίου.
Λίγο αργότερα με δηλώσεις του σε διπλωματικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου. «Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Σημειώνεται ότι το θέμα άνοιξε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Για τη δήλωση του Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με την εκλογή των μουφτήδων ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
«Έρχεται ως μια αντικειμενική ανάγκη που δεν αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν αφορά στον Τούρκο πρόεδρο. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει και πρέπει να επεκταθεί δημόσια και ανοιχτά με τη μουσουλμανική μειονότητα, τους Έλληνες πολίτες που ζουν στη Θράκη. Ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης
«Προκαλεί εύλογη ανησυχία ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η Κυβέρνηση το ζήτημα των Μουφτήδων στη Θράκη», αναφέρουν σε δήλωσή τους ο Τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, και η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως.
«Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν, η Κυβέρνηση σπεύδει να ανοίξει θέμα εκλογής των Μουφτήδων της Μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Το θέμα ανακίνησε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κ. Χακάν Τσαβούσογλου χωρίς τότε να ανακοινωθεί το περιεχόμενό της.
Σε άλλο μήκος κύματος, ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς δηλώνει σήμερα ότι “δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία”, ενώ και ο ίδιος στις 24 Οκτωβρίου μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέτρεψε με τις δηλώσεις του να εκληφθεί ως ζήτημα διμερούς διαπραγμάτευσης ένα θέμα αποκλειστικής ευθύνης της ελληνικής Πολιτείας.
Και τώρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εκλογής Μουφτήδων.
Η εικόνα που εκπέμπει η Κυβέρνηση δεν είναι μόνο λυπηρή. Προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον τρόπο με το οποίο διαχειρίζεται τόσο σημαντικά ζητήματα», τονίζουν.
«Η προχειρότητα με την οποία ο κ.Τσίπρας και η κυβέρνηση του αντιμετωπίζουν σοβαρά και ευαίσθητα θέματα δυστυχώς συνεχίζεται. Αυτό πράττουν και στο θέμα των Μουφτήδων της Θράκης» επισημαίνει η Φώφη Γεννηματά, Προέδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προσθέτει:
«Η αδικαιολόγητη σπουδή και μάλιστα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, δεν είναι καλός σύμβουλος. Ιδιαίτερα όταν η επιλογή του χρόνου, δίνει την εντύπωση ότι εκπληρώνουν υποσχέσεις που δόθηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν.
Το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά ,με άμεση ενημέρωση και συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων. Έτσι ώστε να βρεθεί το καταλληλότερο σύστημα ανάδειξης των Μουφτήδων της Θράκης με την τροποποίηση του σχετικού Νόμου(1920/1991),χωρίς να δημιουργούνται άλλης μορφής προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση