GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ηπιότερη η τελική επιστολή Τουσκ για τη Σύνοδο Κορυφής - Προσπάθεια εξισορρόπησης των αναφορών στο προσφυγικό

...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Για τα "πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα της ΟΝΕ και της μετανάστευσης" καλεί τους 28 της ΕΕ να συζητήσουν, ο Πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου αναφέρει ότι "η νέα μέθοδος εργασίας σημαίνει επιτάχυνση του έργου μας και σπάσιμο των αδιεξόδων στο Συμβούλιο Υπουργών, κάτι που εξ ορισμού πρόκληση", αναφέρει." Θα διεξαγάγουμε αυτές τις συζητήσεις χωρίς να εκδώσουμε συμπεράσματα, αλλά με σκοπό να θέσουμε το σκηνικό για αποφάσεις το επόμενο έτος", ξεκαθαρίζει.

Ο Πρόεδρος συγχαίρει του 28 για την εξαιρετική ενότητα που έχουν επιδείξει και τους καλεί να τη διατηρήσουν παρά τις όποιες διαφορές. Αναφέρει δε ως παράδειγμα την PESCO) που "πρέπει να αποτελεί έμπνευση για όλους μας και ελπίζουμε ότι θα είναι καλός ομιλητής για άλλες σημαντικές αποφάσεις".

Μετά την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Ταγιάνι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15:00 την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Ράτας θα δώσει στους 28 μια γενική εικόνα της προόδου που σημειώθηκε στην εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Αυτή η ανατροφοδότηση είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι η καθοδήγηση που παρέχουμε προωθείται με αποφασιστικότητα, ιδίως από τους συννομοθέτες", αναφέρει ο Τουσκ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ και θα εγκριθούν συμπεράσματα για την ασφάλεια και την άμυνα. Σύμφωνα με την επιστολή θα ακολουθήσει η συζήτηση για την κοινωνική διάσταση, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και θα εγκριθούν συμπεράσματα για τη συνέχιση της συνόδου κορυφής του Γκέτεμποργκ.

"Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ελπίζω να έχουμε μια ανοικτή και ειλικρινή πολιτική συζήτηση σχετικά με τη μετανάστευση", αναφέρει. "Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δούμε τι έχει - και τι δεν έχει - δουλέψει τα τελευταία δύο χρόνια και να αντλήσουμε τα απαραίτητα διδάγματα", τονίζει ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σε συνοδευτικό συνημμένο έγγραφο περιέχεται η φράση "το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα διχαστικό και η προσέγγιση έχει έλαβε δυσανάλογη προσοχή λόγω των επιπτώσεών της επί τόπου • με αυτή την έννοια έχει αποδείχτηκε αναποτελεσματική". Το συνοδευτικό έγγραφο καταλήγει με τη φράση "με βάση τη συζήτηση, οι ηγέτες θα επιστρέψουν στα ζητήματα αυτά με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης τον Ιούνιο του 2018. Εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει λύση, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν δρόμο για την εξέταση από τους ηγέτες".

"Αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω εργασίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν θα υποβάλουν επίσης έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, με στόχο την ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Ο Πρωθυπουργός Μισέλ ζήτησε επίσης να θέσει το ζήτημα της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ", αναφέρει.

Την Παρασκευή, οι 27 θα μετάσχουν σε Διάσκεψη Κορυφής του Ευρώ, παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ Ντράγκι και του Προέδρου του Eurogroup Ντάισελμπλουμ. Η βελτιωμένη οικονομική κατάσταση παρέχει την ευκαιρία να συζητηθούν οι μελλοντικές προκλήσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης των μελλοντικών κρίσεων. "Θέλω να συζητήσουμε ανοιχτά την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Τραπεζική Ένωση με βάση το συνημμένο σημείωμα για την ΟΝΕ", αναφέρει ο Ντ. Τουσκ.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει εάν είναι καιρός να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο στην επόμενη φάση. "Εάν έχουμε επαρκείς εγγυήσεις ότι τα δικαιώματα των πολιτών, τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ και η ακεραιότητα της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στην Ιρλανδία θα προστατευθούν αποτελεσματικά όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ - Εν ολίγοις, εάν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος", διευκρινίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου προετοίμασαν κοινή έκθεση για το τι έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα και "νομίζω ότι έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα στα περισσότερα θέματα", αναφέρει. "Για το λόγο αυτό και βάσει της σύστασης του κύριου διαπραγματευτή μας, καταθέσαμε κατευθυντήριες γραμμές που θα σηματοδοτούν, εάν συμφωνείτε, ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση, η οποία θα διευρύνει τις συζητήσεις για την κάλυψη της μετάβασης και του πλαισίου για το μέλλον σχέση", σημειώνει. "Το συμπέρασμα της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων είναι μέτρια πρόοδος, δεδομένου ότι έχουμε μόνο δέκα μήνες για να καθορίσουμε τη μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο", τονίζει, κάνοντας λόγο για ανάγκη ενότητας και μάχη με το χρόνο.

Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση