GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο

...

Γράφει ο Θεόδωρος Φέσσας,

Πρόεδρος του ΣΕΒ

Ο επιχειρηματικός κόσμος χαιρετίζει την τεχνική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Χάρη σε αυτήν ισχυροποιούνται οι συνθήκες σταθερότητας, που είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, αλλά και η συζήτηση για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Όλους μας, βέβαια, απασχολεί σοβαρά η επόμενη μέρα «μετά το μνημόνιο». Οι προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δεν θα είναι ούτε λίγες ούτε αμελητέες. Γιατί όποιος νομίζει ότι τα τελευταία 8 χρόνια ήταν μια παρένθεση που κλείνοντάς την θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε αμέριμνοι σε όσα μας οδήγησαν στην κρίση, λέει ψέματα στον εαυτό του και στους άλλους.

«ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ» σε ρυθμίσεις και πρακτικές του παρελθόντος είναι ένα σενάριο που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι σαν να μην έχουμε διδαχθεί τίποτα απολύτως από την πολυετή και επώδυνη περιπέτεια των αλλεπάλληλων μνημονίων.

Η όποια χαλάρωση της ξένης εποπτείας θα πρέπει να δώσει τη θέση της σε ένα φιλόδοξο και αποφασιστικό -ελληνικής ιδιοκτησίας- πρόγραμμα που θα συνεχίζει το έργο της απλοποίησης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, του ανοίγματος των αγορών, της επιτάχυνσης των διοικητικών και δικαστικών λειτουργιών, της διαφάνειας και της λογοδοσίας που είναι οι αναγκαίοι παράγοντες για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων και εν τέλει της αναγκαίας στροφής που πρέπει να κάνει η ελληνική οικονομία στους κλάδους των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, που έχουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για όλους μας.

ΣΗΜΕΡΑ έχουμε ενδείξεις ότι η οικονομία μας σταθεροποιείται και βελτιώνεται. Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν συρρικνωθεί. Οι αγορές λειτουργούν, αν και πλημμελώς, λόγω της ισχύος των κεφαλαιουχικών ελέγχων. Το θεσμικό πλαίσιο βελτιώνεται. Όμως, η ανάκαμψη στηρίζεται περισσότερο σε εξωγενείς παράγοντες - όπως ο τουρισμός και η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η εσωτερική ζήτηση παραμένει υποτονική. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κινείται ακόμη σε αρνητικό επίπεδο, η οικονομία πάσχει από υποτονική ιδιωτική δαπάνη για κατανάλωση και επενδύσεις, η αποταμίευση παραμένει αρνητική και, βέβαια, οι δημόσιες επενδύσεις συνεχώς περικόπτονται. Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας είναι, έτσι, σε αναντιστοιχία με την τεράστια ώθηση που απαιτείται στις ιδιωτικές επενδύσεις. Επενδύσεις που να ενσωματώνουν τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου σε εξωστρεφείς κατά κανόνα δραστηριότητες, που να οδηγούν σε ταχύτερη απορρόφηση της μεγάλης διαρθρωτικής ανεργίας που πλήττει τη χώρα.

Η εδραίωση της εμπιστοσύνης είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιστροφή καταθέσεων και την αξιοποίηση των ρευστών διαθεσίμων των επιχειρήσεων σε νέες επενδύσεις. Το πολιτικό μας σύστημα οφείλει να αφήσει στην άκρη τοξικές αντιπαραθέσεις που οδηγούν σε ακραία πόλωση και αποσταθεροποιούν την κλονισμένη οικονομία. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται σταθερότητα και εστίαση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην αταλάντευτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η επόμενη μέρα των μνημονίων θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις και ευρύτερες συναινέσεις για όσα πρέπει ακόμη να γίνουν, ώστε κάποια στιγμή στη χώρα μας να εδραιωθεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία.

Τώρα που πατάμε σε πιο στέρεο έδαφος, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στην κληρονομιά που αφήνει πίσω της η πολυετής ύφεση, ειδικά στους πιο αδύναμους κρίκους της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις χτυπήθηκαν σκληρά από την κρίση. Ιδιαίτερα οι μικρότερες εξ αυτών. Όμως, υπάρχουν μεσαίες και μικρές που άντεξαν και αντέχουν και αυτές οφείλουμε να τις αναδείξουμε.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒ, οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις είναι αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού παραγωγικού συστήματος. Βρισκόμαστε δίπλα τους και σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για τη μεγέθυνση, τη χρηματοδότηση, τη φορολόγηση και τη συνεργασία τους με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το στοίχημα του παραγωγικού μετασχηματισμού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και θα κερδηθεί από τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την υψηλή παραγωγικότητα, που είναι ανοικτές σε συνεργασίες και συμπράξεις.

Κάνοντας τώρα τη στροφή που απαιτείται ώστε να αντιμετωπίσουμε με ομοψυχία και μεθοδικότητα τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Σε μια Ελλάδα που διευκολύνει τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν δουλειές. Σε μια Ελλάδα που προσφέρει ευκαιρίες στα παιδιά της και δεν τα υποχρεώνει να μεταναστεύουν.

Θέλουμε και δικαιούμαστε μια Ελλάδα των επενδυτικών ευκαιριών και της δημιουργικής ανάταξης, όπου η οικονομική ευημερία συμπλέει με την κοινωνική δικαιοσύνη. Μια Ελλάδα που ο κάθε πολίτης του κόσμου θα θέλει να επισκεφθεί, να εργαστεί και να επενδύσει σε αυτήν!

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση