GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Οι βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη

...

«Όσοι μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι μόνο για να αντλούν τα δικαιώματα τα οποία εκείνοι νομίζουν ότι μπορούν ν' αντλήσουν, αλλά πρέπει να καταλάβουν και τις υποχρεώσεις τους» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέλλα Κυριακίδου, παρουσία της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτας Καββαδία.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι οι βασικές αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη και τάχθηκε υπέρ της στήριξης του κοινωνικού κράτους στον χώρο του Συμβουλίου, γιατί η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και απειλείται η κοινωνική συνοχή.

«Δεν μπορώ και δεν μπορεί κάθε Ευρωπαίος να βλέπει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, δηλαδή τα κοινωνικά δικαιώματα στον χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης να έχουν αυτήν τη μειωμένη -ας το πω έτσι- ισχύ, σε σχέση με την ισχύ που έχουν αντίστοιχες διατάξεις περί κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπωσδήποτε πρέπει να προσαρμοσθεί το κοινωνικό κράτος του Συμβουλίου της Ευρώπης στο κοινωνικό κράτος στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι εδώ θα έπρεπε να δίνει τον τόνο, να δίνει την κατεύθυνση το Συμβούλιο της Ευρώπης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τον δυναμισμό και την προσήλωση της κ. Κυριακίδου στα ιδεώδη του Συμβουλίου της Ευρώπης και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα καθήκοντά της.

Από την πλευρά της, η κ. Κυριακίδου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντηση και τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε τον συμβολισμό της πρώτης επίσημης επίσκεψής της στην Ελλάδα και επισήμανε: «Ζούμε σε μία εποχή που τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Και έχει σημασία στα 47 μας κράτη να υπάρχει αυτή η συνοχή, η συνεργασία, η συναίνεση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα όλη η Ευρώπη».

Η κ. Κυριακίδου πρόσθεσε ότι η επίσκεψή της έχει δύο άξονες: «Ο ένας είναι να δούμε τα θέματα που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Προβλήματα, τα οποία δεν αφορούν μία χώρα, αλλά είναι ευρωπαϊκά θέματα. Και πρέπει μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές και αποφάσεις να υπάρξουν λύσεις. Ο δεύτερος αφορά φαινόμενα ξενοφοβίας και άλλα, τα οποία έχουν κι αυτά σχέση με αυτήν την ανθρωπιστική κρίση που ζούμε, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι έχει τεράστια σημασία για εκείνη προσωπικά, σαν πρόεδρο, σε αυτήν την θητεία να αποκαταστήσει την ηρεμία που χρειάζεται να υπάρχει στη Συνέλευση, αλλά και τη σωστή συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με όλες τις αντιπροσωπείες όλων των χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση