GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας σε Ερντογάν: Σας καλώ να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο χωρίς καχυποψία - ΒΙΝΤΕΟ

...

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μας. Αυτό μπορεί να γίνει στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του θεμέλιου λίθου των σχέσεών μας που είναι η Συνθήκη της Λωζάννης» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σεβασμό και για ανάγκη για συνομιλίες με σχέσεις εμπιστοσύνης.

«Υπάρχει η ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις μας, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών και να συμβάλουν στη σταθερότητα. Αυτός ο εκσυγχρονισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού στη συνθήκη της Λωζάννης και όχι στην αναθεώρησή της» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Συνομιλήσαμε ανοικτά με τον Τούρκο πρόεδρο. Προσπαθήσαμε να μην κρύψουμε τις διαφορές αλλά και να λύσουμε τις παρεξηγήσεις».

Για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση που θα συνάδει με τις θέσεις του ΟΗΕ και πως ελπίζει να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Σχετικά με την προσφυγική κρίση τόνισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι δύσκολη αλλά έχει βοηθήσει στη μεγάλη μείωση των ροών. Όπως είπε συμφωνήθηκαν μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή της. Χαιρέτησα την προσπάθεια της Τουρκίας που φιλοξενεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες».

Στάθηκε στη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ». Η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει σταθερά μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά προς την Ευρώπη. Μια Τουρκία που μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα θα προχωρήσει ξανά προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας ο πρωθυπουργός είπε πως τόνισε ότι βασική αρχή είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που υποστηρίζει πραξικοπηματίες, αλλά είναι μια χώρα με κράτος δικαίου που ορίζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. «Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές».

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομία, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τις μεταφορές.

Υποστήριξε ότι το 2018 είναι ορόσημο για τη χώρα καθώς βγαίνει από την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σημασία η ανάπτυξη στην Ελλάδα να συμπαρασύρει ένα ευρύτερα καλύτερο κλίμα στην περιοχή.

"Σας καλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία και τις «εύκολες» προκλήσεις αλλά στην οικοδόμηση σχέσεων. Είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχτείτε. Αν όχι θα αποβεί σε βάρος όχι των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά των ευρωτουρκικών σχέσεων. Διατηρώ την πίστη ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να ανοίξει ένα θετικό κεφάλαιο", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση