GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΙΣΤΟΡΙΚΗ πρόταση εισαγγελέα! Η κοινωνική αντίσταση δεν είναι αδίκημα...

ΑΓΩΝΑΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ Ιστορικής σημασίας για την Κερατέα και τoν Αγώνα των κατοίκων της ήταν...

ΑΓΩΝΑΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ιστορικής σημασίας για την Κερατέα και τoν Αγώνα των κατοίκων της ήταν η χθεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Αθώοι κρίθηκαν για όλες τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν οι 6 συμπολίτες μας, ενώ ο 7ος κρίθηκε αθώος για όλες τις κατηγορίες εκτός από μία, η οποία μετατράπηκε σε πλημμέλημα, είναι εφέσιμη και ανασταλτικού χαρακτήρα. Είμαστε σίγουροι πως στο Εφετείο θα δικαιωθεί οριστικά.

Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα και δύσκολη. Τα χρόνια που πέρασαν είναι πολλά, οι κατηγορίες βαριές και οι συνεδριάσεις, αφού ξεκίνησαν μετά από πολλές αναβολές, πολλαπλές και πολύωρες.

Τρία σημαντικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία:

Το πρώτο ήταν οι αντιφάσεις στις οποίες έπεσαν οι αστυνομικοί. Υπήρχαν στιγμές που η οργή μας ξεχείλιζε για τα ψέματα που εκστόμιζαν, υπήρχαν και στιγμές που μετά βίας συγκρατούσαμε τα γέλια μας. Έλαβαν την απάντηση που τους άρμοζε τόσο μέσα από τη διαδικασία, όσο και από την απόφαση του δικαστηρίου.
Το δεύτερο ήταν η στάση των κατηγορουμένων, όπου όχι μόνο υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους, αλλά τον Αγώνα και τον τόπο τους. Ειδικά η απολογία του Πάνου καθήλωσε δικαστές και ακροατήριο. Κράτησε ψηλά την σημαία του Αγώνα με αξιοπρέπεια, με ήθος, με καθαρό και ευθύ λόγο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης στάθηκαν και αυτοί στο ύψος των περιστάσεων και έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους.
Το τρίτο ήταν η φιλοσοφία με την οποία προσέγγισε την υπόθεση η εισαγγελέας. Μέσα από την αγόρευσή της ανέδειξε το δίκαιο του Αγώνα των κατοίκων της Κερατέας. Στάθηκε στις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τον Αγώνα, τις οποίες το ίδιο το κράτος και κάποιοι λειτουργοί του δεν σεβάστηκαν. Χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κατοίκων, αφού εκείνοι ήταν οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα στα σπίτια τους και είχαν κάθε υποχρέωση και δικαίωμα να τα υπερασπιστούν. Ζήτησε την απαλλαγή από τις κατηγορίες για όλους τους κατηγορουμένους, εκτός από τη μία που αναφέραμε, για την οποία ζήτησε την μετατροπή της σε πλημμέλημα. Αυτή ήταν, ίσως, η πιο σημαντική ποινική δίκη που αφορά τον Αγώνα μας, όχι μόνο λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών, αλλά λόγω του ότι για πρώτη φορά η συζήτηση επεκτάθηκε πέρα από τα γεγονότα της συγκεκριμένης ημέρας. Εξετάστηκε και δόθηκε αξία στην σημασία αυτού του Αγώνα, στο πόσο δίκαιος και αναγκαίος ήταν από την πλευρά των κατοίκων της Κερατέας, ώστε να οδηγηθεί στη γνωστή νικηφόρα εξέλιξη και να αποτελεί παράδειγμα για κάθε είδος κοινωνικών διεκδικήσεων. Για αυτό τον λόγο πολεμήθηκε και πολεμιέται ακόμα και σήμερα.

Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά σε όλες και όλους. Στον φίλο μας που συνεχίζει την ταλαιπωρία του, ευχόμαστε καλή δύναμη και σύντομα θα έρθει και η δική του δικαίωση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα του. Το επόμενο ραντεβού στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είναι στις 17 Ιανουαρίου 2018, με 6 συμπολίτες μας κατηγορούμενους.

Κλείνουμε με μία πρόταση που συγκρατήσαμε από την εισαγωγή της αγόρευσης της εισαγγελέως:
«Αν ενεργούνται πράξεις αντιστάσεως ή εκτεταμένες ταραχές που προσλαμβάνουν χαρακτήρα κοινωνικού φαινομένου, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναδιατάξουνε την κοινωνική τους πολιτική…»

Συνεχίζουμε…

2 σχόλια

  1. Τι θα έλεγε ο Αϊνστάιν για το «ιδιώνυμο» Τσίπρα για τους πλειστηριασμούς;
    του Αρη Χατζηστεφάνου..

    Σαν «ιδιώνυμο», δηλαδή ειδικό αδίκημα, θα αντιμετωπίζεται κάθε προσπάθεια παρακώλυσης πλειστηριασμών σύμφωνα με τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη βουλή. Συγκεκριμένα προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

    Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ΄ελάχιστο όριο) όποιος παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών διακόπτοντας η διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή τους.

    Η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια και όπως πάντα επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Την ημέρα λοιπόν που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας θύμιζε μια ψεύτικη φράση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, για το τι σημαίνει να πραγματοποιείς το ίδιο πείραμα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα, κανείς δεν ήθελε να σημειώσει ότι ο σοσιαλιστής Αϊνστάιν ήταν από τους πρώτους που καταδίκασαν το αληθινό ιδιώνυμο του Βενιζέλου εναντίον των Ελλήνων κομμουνιστών και των συνδικάτων.

    Όπως έχουμε πει πολλές φορές, στις 30 Μαΐου του 1929 ο Ελευθέριος Βενιζέλος φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» -παρουσιάζει δηλαδή το λεγόμενο Ιδιώνυμο. Καθώς το βενιζελικό καθεστώς βυθίζεται στον αυταρχισμό, ανοίγοντας τον δρόμο προς τη φασιστική δικτατορία του Μεταξά, η κυβέρνηση πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στο Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και τα συνδικάτα. Τα μέλη τους, όταν δεν εκτελούνται από το παρακράτος, φυλακίζονται ή εξορίζονται από το κράτος.

    Οι κινήσεις του Βενιζέλου προκαλούν διεθνή κατακραυγή και ανάμεσα σε αυτούς που σπεύδουν να τις καταδικάσουν είναι και ο Αλμπερτ Αϊνστάιν. Ο πατέρας της γενικής θεωρίας της σχετικότητας συνυπογράφει την παρακάτω επιστολή επιστημόνων: «Το δεύτερο συνέδριο του Αντιιμπεριαλιστικού Συνδέσμου διαμαρτύρεται εντόνως εναντίον της ψηφίσεως του τρομοκρατικού νόμου και εναντίον των δολοφονιών και των καταπιέσεων. Καταδικάζει αυτά τα μέτρα, που λαμβάνονται εναντίον των εργατών, των χωρικών, των φοιτητών και των εθνικών μειονοτήτων και εναντίον των οργανώσεών τους, οι οποίες αγωνίζονται για την κοινωνικήν και εθνικήν απελευθέρωσιν. (Το συνέδριο) απαιτεί γενικήν και ολοκληρωτικήν αμνηστίαν και πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες».

    Είμαστε σίγουροι ότι ο Αϊνστάιν θα καταδίκαζε και το ιδιώνυμο-φάρσα του Τσίπρα, όπως είχε κάνει και με τον Βενιζέλο. Άλλωστε αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Παναγιώτης Κουρουπλής, έχουν συγκρίνει τον Τσίπρα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο – υποπτευόμαστε όχι για τον αντικομμουνισμό τους και τις ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί απλά δεν είναι όλοι ίδιοι...

    Το καλοκαίρι του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, ο μέχρι τότε φουλ αντιμνημονιακός, έκανε κωλοτούμπα, έπαιξε και κέρδισε.

    Ο σημερινός πρωθυπουργός με τους παρατρεχάμενους τους, κατάφεραν να πείσουν μεγάλη μερίδα του λαού και ότι προσπάθησαν και απέτυχαν, και ότι το τρίτο μνημόνιο θα ήταν Light σε σχέση με τα δύο προηγούμενα (αν και περιελάμβανε μέτρα που οι διαχειριστές των δύο προηγούμενων μνημονίων δεν θα μπορούσαν ποτέ να περάσουν). Καταλυτικό ρόλο στο παραπάνω βέβαια έπαιξε ότι ο Τσίπρας και ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέχρι το 2015 η μόνη ελπίδα για να σκιστούν τα μνημόνια και μετά την κωλοτούμπα δεν υπήρξε ο χρόνος, οι συνθήκες, οι διεργασίες στο Κίνημα να αναπτυχθεί κάποια εναλλακτική πρόταση.
    Ο Αλέξης Τσίπρας για να πάρει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, μίλησε για ένα "παράλληλο πρόγραμμα" που θα ωφελούσε τους πιο φτωχούς την ώρα που θα εφαρμοζόταν το τρίτο μνημόνιο (μαζί με τα άλλα δύο). Η γραμμή του κυβερνώντος κόμματος ήταν ότι το τρίτο μνημόνιο που θα εφάρμοζε δέσμευε μόνο στην ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας και τήρησης των οικονομικών στόχων. Ο Τσίπρας πούλησε με επιτυχία ότι δεν είχε δημοσιονομικό κόστος θα το πέρναγε με άνεση στους δανειστές. Το θέμα του χρέους το έλυνε πάντα στο επίμονο τρίμηνο, οι μαζικοί πλειστηριασμοί από funds, τράπεζες δεν θα γινόντουσαν ποτέ γιατί δεν θα συνέφερε οικονομικά τις τράπεζες (που πουλάνε σήμερα κόκκινα δάνεια στο 3-5% της αξίας τους), ότι "περίσσευε" από τις αιματηρή λιτότητα θα το έδινε χωρίς έγκριση από τους δανειστές. Επίσης δευτερεύοντα θέματα όπως ο εκδημοκρατισμός αστυνομίας, τα δικαιώματα πολιτών, ο εκδημοκρατισμός της δικαιοσύνης, η διαπλοκή, οι καναλάρχες θα τύγχαναν μίας "αριστερής" αντιμετώπισης.

    Το τι έγινε στα πρωτεύοντα από το 2015 μέχρι σήμερα είναι γνωστό. Μαζί με το τρίτο μνημόνιο, ψήφισε και ένα συμπληρωματικό για το 2019-2020 με μείωση αφορολόγητου και νέα μείωση των συντάξεων. Το θέμα του χρέους δεν λύθηκε ποτέ και συνεχίζει να αποτελεί μοχλό πίεσης για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά σε μαζικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα τους προστατεύει με χουντικά μέτρα εναντίον του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.... Το ΕΚΑΣ το εξαφάνισε από χιλιάδες συνταξιούχους, νοσοκομεία, σχολεία δεν έχουν κονδύλια για τον βασικό τους εξοπλισμό. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι από το 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια, όλα είναι "ΜΝΗΜΟΝΙΟ". Δεν υπάρχουν καλά μέτρα που επι της ουσίας αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη μέσα στην μνημονιακή λαίλαπα. Αυτό λέγαμε κάποιοι στον λαό τον Σεπτέμβριο του 2015, αυτό πλέον έχουν συνειδητοποιήσει τα εκατομμύρια των Ελλήνων σήμερα.

    Και στα λεγόμενα "δευτερεύοντα" θέματα η κυβέρνηση Τσίπρα δεν διαφοροποιήθηκε από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Σαμαρά, Παπανδρέου. Η αστυνομία δέρνει διαδηλωτές, οι δικαστές εξυπηρετούν με τις αποφάσεις τους συμφέροντα και χτυπάνε αριστερούς και αναρχικούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξαναφέρνει τις φυλακές τύπου Γ για πολιτικούς κρατούμενους, και συλλήψεις για διαμαρτυρίες που ούτε ο Σαμαράς δεν τόλμαγε να νομοθετήσει. Ο αυταρχισμός άλλωστε είναι φυσικό επακόλουθο της εξυπηρέτησης συμφερόντων λίγων όταν αυτά τα συμφέροντα έρχονται να χτυπήσουν τους πολλούς.

    Απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προχθεσινή ψήφιση του Ιδώνυμου για όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς σοκαρίστηκαν. Η αμηχανία τους εμφανής ακόμα και από την παρουσία τους στα social media. Χθες διάβαζα φανατική διαδικτυακή οπαδό του Τσίπρα να δηλώνει σοκαρισμένη από κατάσχεση χρημάτων που της μπήκαν για υπερωρίες, γιατί απλά ξεπέρασε τα 1250 ευρώ ο λογαριασμός της αυτό τον μήνα.. Το τρίτο μνημόνιο άλλωστε χτυπά και αυτούς, και δικά τους χρήματα θα χαθούν, και δικά τους σπίτια θα πλειστηριαστούν!

    Μπορεί η εναλλακτική Μητσοτάκη να μην συγκινεί τους πληγέντες από τα τρία και κάτι Μνημόνια που εφαρμόζονται, αλλά είναι εμφανές ότι το μαύρισμα Τσίπρα στις επόμενες εκλογές θα φέρει και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ (που έτσι και αλλιώς στερείται κομματικής βάσης) και την ενδυνάμωση προτάσεων ρήξης από τα αριστερά.

    Γιατί απλά δεν είναι όλοι ίδιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση