GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΗΠΑ προς Ερντογάν: Μην αγοράσεις πυραύλους από τον Πούτιν

...

Oυάσιγκτον

Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα προβεί τελικά στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 εξέφρασε ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ για την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, Τζόναθαν Κοέν, ο οποίος απέφυγε να παραλληλίσει την συγκεκριμένη αγορά με την παλαιότερη προμήθεια των S-300 από την Ελλάδα.

Οι τοποθετήσεις του κ.Κοέν έγιναν κατά την διάρκεια της ετήσιας ημερίδας της δεξαμενής σκέψης MIDDLE EAST INSTITUTE για την Τουρκία στην οποία διοργανώθηκαν τρία πάνελ ομιλητών σχετικά με θέμα τις προκλήσεις για την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα, την οικονομία και την εξωτερική της πολιτική. (βλ http://www.mei.edu/events/8th-annual-conference-turkey)

Ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ για την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, Τζόναθαν Κοέν σε ερώτηση εάν η τουρκική προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400 μπορεί να παραλληλιστεί με την παλαιότερη προμήθεια των S-300 από την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις, ότι το θέμα των S-400 περιπλέκεται από το ενδεχόμενο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης παραβίασης των κυρώσεων του Κογκρέσου κατά της Ρωσίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα προβεί τελικά στην εγκατάσταση τους.

Την ημερίδα απασχόλησε η άνευ προηγουμένου επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η οποία βασίζεται εν πολλοίς στην αμοιβαία δυσπιστία λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων αναφορικά με την πολιτική διαχείριση της κατάστασης στη Συρία και Μέση Ανατολή, των δυτικών ανησυχιών, λόγω της στροφής του καθεστώτος Ερντογάν προς τον αυταρχισμό και του εντεινόμενου τουρκικού αντι-δυτικισμού, ο οποίος κορυφώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Τα κύρια αίτια της επιδείνωσης αποδίδονται κυρίως στην τουρκική πλευρά, αλλά και η Δύση απέτυχε να κατανοήσει τις τουρκικές ανησυχίες ζωτικής σημασίας για την εθνική της ασφάλεια στην περιοχή (Κουρδικό) και να καταδικάσει κατηγορηματικά το τουρκικό πραξικόπημα.

Όλοι οι ομιλητές αναγνώρισαν τη στρατηγική σημασία που έχει και για τις δύο πλευρές η διατήρηση των δεσμών της Τουρκίας με τη Δύση και τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Δύσης σε εποικοδομητικό διάλογο με την τουρκική κυβέρνηση και ενέργειες δημόσιας διπλωματίας σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών, παρότι δεν αναμένεται να γεφυρωθούν σύντομα οι πρόσφατες σοβαρές διαφορές των δύο μερών, κυρίως λόγω της απρόβλεπτης και παρορμητικής συμπεριφοράς της τουρκικής ηγεσίας και του εντεινόμενου αντιδυτικισμού της κοινωνίας.

Ο Βούλγαρος πολιτικός αναλυτής, Dimitar Bechev, εκτίμησε ως μικρή την πιθανότητα ουσιαστικής αναβάθμισης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα, εξοργισμένη με την αμερικανική υποστήριξη της συρο-κουρδικής οργάνωσης YPG και ενοχλημένη από τις επανειλημμένες καταγγελίες της Δύσης περί αυταρχικότητας του καθεστώτος Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, επιδιώκει την επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα ως αντίβαρο στις ευρω-ατλαντικές της σχέσεις, για να διεκδικήσει μεγαλύτερη δυτική υποστήριξη στις προτεραιότητες της.

Ο ιστορικός και πολιτικός αναλυτής Nicholas Danforth εκτίμησε ότι την επομένη διετία η τουρκική εξωτερική πολιτική θα διέπεται από έναν εθνικιστικό «οργισμένο πραγματισμό».

Η οργισμένη συμπεριφορά της Τουρκίας πλήττει την εν γένει αξιοπιστία της, σημείωσε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα την τελευταία αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η οποία «υπονομεύτηκε από τις θέσεις τις ελληνικής πλευράς και δεν αναγνωρίσθηκε η εποικοδομητική στάση της τουρκικής πλευράς».

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση