GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΝΔ! ΘΕΤΙΚΟΣ ο Γ. Παπανδρέου για λύση στο όνομα των Σκοπίων...

Σφόδρα επικριτικός για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου. «Αν σήμερα οι...

Σφόδρα επικριτικός για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Αν σήμερα οι συνθήκες επιτρέπουν λύση ικανοποιητική, τα ευρύτερα γεωπολιτικά δεδομένα είναι
ένας ακόμη λόγος για να προχωρήσουμε. Τα Σκόπια, πέραν του ονόματος είναι φυσικός μας σύμμαχος. Η δε επίλυση του ζητήματος, θα μας επιτρέψει και πάλι να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική μας θέση στα Βαλκάνια», τονίζει σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" ο πρώην πρωθυπουργός και συμπληρώνει:
«Και πρέπει να πω ότι, διαφωνώ με τη θέση της ΝΔ. Σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να υπεκφεύγει βάζοντας ως όρο τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να κάνουν τον κύριο Καμμένο ρυθμιστή αυτής της εθνικής υπόθεσης».

Τα σχετικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού για το Σκοπιανό και την Θράκη:

- Η κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει ότι κάνει κάποια βήματα απέναντι στον αλυτρωτισμό. Είναι η συγκυρία που μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και με ποιους όρους;
Η σημερινή κυβέρνηση της ΦΥΡΟΜ, όπως είχε συμβεί και κάποιες άλλες φορές στο παρελθόν, στο λεκτικό επίπεδο, μοιάζει να έχει συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα που δημιουργεί ο αλυτρωτισμός.
Η λύση στο θέμα του ονόματος θα ήταν μια έμπρακτη απόδειξη αυτής της βούλησης. Στο πλαίσιο που διακομματικά έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την εξεύρεση ενός σύνθετου ονόματος, θα έμπαινε τέλος σε αυτήν την σύγκρουση με την γείτονα χώρα.
Αυτή υπήρξε η συνεχής προσπάθεια μου ως υπουργός εξωτερικών, όπου βρεθήκαμε πολύ κοντά σε λύση με τον πρωθυπουργό Γκεοργκιέφσκι. Ως πρωθυπουργός, βρέθηκα συστηματικά σε διμερείς επαφές με τον πρωθυπουργό Γκρουέφσκι. Με αυτόν είχα την αίσθηση ότι του ήταν βολικό να χρησιμοποιεί το μακεδονικό ζήτημα ως δικαιολογία για τα εσωτερικά προβλήματα.
Αν σήμερα οι συνθήκες επιτρέπουν λύση ικανοποιητική, τα ευρύτερα γεωπολιτικά δεδομένα είναι ένας ακόμη λόγος για να προχωρήσουμε. Τα Σκόπια, πέραν του ονόματος είναι φυσικός μας σύμμαχος. Η δε επίλυση του ζητήματος, θα μας επιτρέψει και πάλι να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική μας θέση στα Βαλκάνια.
Και πρέπει να πω ότι, διαφωνώ με τη θέση της ΝΔ. Σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να υπεκφεύγει βάζοντας ως όρο τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να κάνουν τον κύριο Καμμένο ρυθμιστή αυτής της εθνικής υπόθεσης.

- Συμφωνείτε με την εκλογή Μουφτήδων;
Κρούετε ανοικτές θύρες. Θυμίζω ότι, έχω μιλήσει για αυτό το ζήτημα σε ανύποπτο χρόνο και προφανώς βλέπω θετικά καταρχήν μια τέτοια εξέλιξη. Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως ότι, κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να είναι προϊόν οποιασδήποτε «ανταλλαγής», ούτε να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα αμοιβαιότητας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι πνευματικός ηγέτης όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών και επομένως, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τα ίδια μέτρα.
Βεβαίως, για την ουσιαστική προσέγγιση και αντιμετώπιση του θέματος, επιβάλλεται να συζητηθούν προσεκτικά και διεξοδικά, πολλοί παράγοντες, σημαντικότερος των οποίων είναι, η σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση