GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με επίδειξη ενότητας μεταξύ CDU και CSU ξεκίνησε το Συνέδριο των Χριστιανοκοινωνιστών στην Νυρεμβέργη

Η αποκατάσταση - και τυπικά - των σχέσεων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τους Χριστιανοκοινω...


Η αποκατάσταση - και τυπικά - των σχέσεων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) ήταν ο απολογισμός της πρώτης μέρας του Συνεδρίου του CSU στην Νυρεμβέργη, το οποίο καλείται να προετοιμάσει το κόμμα τόσο για τις διερευνητικές συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όσο και για τις κρίσιμες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο κρατίδιο το φθινόπωρο του 2018.
Αυτή τη φορά, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή με ενθουσιώδες και παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ η ατμόσφαιρα δεν θύμιζε σε τίποτα την - εξευτελιστική, όπως είχε χαρακτηριστεί τότε - σκηνή του 2015 με την κυρία Μέρκελ να στέκεται επί 13 λεπτά δίπλα στον Βαυαρό Πρωθυπουργό Χορστ Ζεεχόφερ και να δέχεται την κριτική του για τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, χαίρομαι που είμαι σήμερα εδώ», είπε η κυρία Μέρκελ, σπάζοντας τον πάγο από την αρχή της 30λεπτης ομιλίας της.
Ούτε ο Χορστ Ζεεχόφερ βρίσκεται όμως πλέον στην ίδια θέση. Το κόμμα του έχασε στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές περίπου 10 εκατοστιαίες μονάδες, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θεριεύει στην Βαυαρία και ο ίδιος χρειάστηκε επανειλημμένα να αγωνιστεί για να κρατήσει τη θέση του. Το αποτέλεσμα; Σήμερα (Σάββατο) θα αποχωρήσει και επισήμως από την εκ νέου διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, παραχωρώντας τη θέση του στον επί χρόνια σημαντικότερο εσωκομματικό αντίπαλό του, Μάρκους Σέντερ, ενώ ο ίδιος θα επιχειρήσει να επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος με ένα ποσοστό άνω του 80%.
«Τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν εύκολα για μας. Αλλά το CDU και το CSU είναι ισχυρά μόνο όταν είναι ενωμένα. Και αξίζει να παλεύουμε και να εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και παραδέχθηκε ότι η προσφυγική κρίση είχε τις συνέπειές της και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τόνισε ακόμη ότι η Χριστιανική Ένωση διαπραγματεύτηκε για τον συνασπισμό «Τζαμάικα» με μεγάλη αποφασιστικότητα, αλλά το τέλος δεν αποτελούσε δική της ευθύνη. Αναφερόμενη στα θέματα που θέλει η Ένωση να προωθήσει κατά τις νέες διαπραγματεύσεις με το SPD, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε ότι αφορούν μεταξύ άλλων τις φοροαπαλλαγές, την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και την ενσωμάτωση των μεταναστών και την εσωτερική ασφάλεια, θέματα τα οποία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της βάσης των Χριστιανοκοινωνιστών. Σε ό,τι αφορά το SPD, εξέφρασε τον μεγάλο της σεβασμό για την αλλαγή στάσης μετά την αρχική απόφαση του κόμματος να μείνει στην αντιπολίτευση. Κλείνοντας, θυμήθηκε τους στίχους από ένα δημοφιλές γερμανικό τραγούδι του Ντράφι Ντόιτσερ: «Το μάρμαρο, η πέτρα και το σίδερο σπάνε, αλλά η αγάπη μας όχι», σκορπώντας ενθουσιασμό στους συνέδρους.
«Κι εγώ χαίρομαι που είσαι εδώ. Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ κι αυτό έχει μεγάλη αξία», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος απέφυγε πάντως να αναφερθεί εκτενώς στο μοντέλο διαρχίας που θα δοκιμάσει για πρώτη φορά το κόμμα του. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι με τον κ. Σέντερ είχε πολύ καλή συνεργασία στο υπουργικό συμβούλιο και έσπευσε να βάλει ως κατώτατο όριο για τις εκλογές στο κρατίδιο το 40%. «Αυτός είναι ο ενδιάμεσος στόχος. Μετά μπορούμε να μιλήσουμε για μεγαλύτερους στόχους», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση