GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ESM: Ολοκληρώθηκε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος - Θα μειωθεί κατά 25% του ΑΕΠ

...

O Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εφάρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη διάρκεια του 2017, αναφέρει ο ESM σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας τώρα ότι η ελάφρυνση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που ανέμενε.

Ο ESM εκτιμά τώρα ότι το συνολικό πακέτο των βραχυρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης θα μειώσει το χρέος της χώρας προς το ΑΕΠ της κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για μία μεγαλύτερη μείωση από την αρχική εκτίμηση για μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και πέντε ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, για την ίδια περίοδο.

«Ο ESM εφαρμόζει το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο ενέκριναν πριν από ένα χρόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να βγει με επιτυχία από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο του 2018» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το πακέτο αποτελείται από τρία μέτρα. Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017: Η επιμήκυνση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών της Ελλάδας.

Το δεύτερο μέτρο, που είναι η μείωση του κινδύνου από μία αύξηση των επιτοκίων για την Ελλάδα, αποτελείται από τρία διαφορετικά πλαίσιο. Με το πρώτο έγινε ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενο επιτόκιο που είχαν οι ελληνικές τράπεζες με μετρητά. Τα κεφάλαια αυτά αντλήθηκαν με την έκδοση πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων από τον ESM και το EFSF. Το EFSF και ο ESM ολοκλήρωσαν την έκδοση των τίτλων για να χρηματοδοτήσει το πλαίσιο. Το δεύτερο πλαίσιο προβλέπει συμφωνίες ανταλλαγής (swap) από τον ESM για τη σταθεροποίηση του κόστους χρηματοδότησης της Ελλάδας. Το πρόγραμμα είναι τώρα έτοιμο και ο κίνδυνος επιτοκίου έχει μειωθεί για όλα τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας, όπως προγραμματιζόταν. Το τρίτο πλαίσιο, γνωστό ως καλυμμένη χρηματοδότηση, θα εφαρμοσθεί, όπως σχεδιάζεται, το 2018, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Το τρίτο μέτρο αφορά στην άρση ενός περιθωρίου προσαύξησης του επιτοκίου το 2017, που σχετίζεται με το δάνειο του EFSF για την επαναγορά ελληνικού χρέους. Η άρση αυτή εγκρίθηκε επίσημα στην αρχή του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση