GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πότε αναμένεται η απόφαση του Άρειου Πάγου για την έκδοση του Ρώσου «Mr Bitcoin» στις ΗΠΑ

...

Της Άννας Κανδύλη

Την έκδοση στις ΗΠΑ του αποκαλούμενου «Mr Bitcoin» Αλεξάντρερ Βίνικ, πρότεινε η εισαγγελέας του ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Ο Βίνικ συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική και σύμφωνα με Αμερικανούς πράκτορες που κατέθεσαν εναντίον του, εμπλέκεται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου, με τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο είπε πως:

"Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας που αναφέρεται...Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμνων και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης".

Προέδρος: Δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ;

Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.

Προέδρος: Πως έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;

Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο Διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.

«Δεν θα έχω δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ»

Ο κατηγορούμενος που έχει συναινέσει σε έκδοση του στη Ρωσία η οποία επίσης τον ζητά για μια απάτη 10.000 ευρώ, υποστήριξε ότι δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ για τους εξής λόγους:

"1. Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα

2. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια.

3. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ εχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία

4. Εχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών . Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησής μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται. Σήμερα κρίνεται το μελλον της οικογένειάς μου".

Δίκη και στην Ελλάδα

Οι συνήγοροί του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικ. Πατεράκης και Αλ. Σπυριάδης, είπαν μεταξύ άλλων πως δεν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από τον εντολέα τους.

Αλλά κι αν υποτεθεί πως ναι, επειδή αυτές φέρονται να έγιναν μέσω διαδικτύου, θεωρείται ότι διαπράττονται σε κάθε σημείο της γης, άρα και στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου ζήτησαν αν δικαστεί αυτό να γίνει στη χώρα μας.

Ο κ. Λυκουυρέζπς επισήμανε επιπλέον και το ότι το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017 ενώ οι καταθέσεις των πρακτόρων του FBI που «καίνε» τον Βίνικ, δόθηκαν μεταγενέστερα, τον Αύγουστο του 2017.

Η απόφαση , όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο, θα εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση