GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σοκάρει έρευνα για τους λάτρεις των selfies

Σε κανονική μανία εξελίχθηκαν οι selfies, που ξεκίνησαν ως τάση και «χαριτωμενιά» της στιγμής. Όμως, ολοένα περισσότερο γίνονται αυτοσκ...


Σε κανονική μανία εξελίχθηκαν οι selfies, που ξεκίνησαν ως τάση και «χαριτωμενιά» της στιγμής. Όμως, ολοένα περισσότερο γίνονται αυτοσκοπός και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις στάθηκαν αιτία για να χαθούν ζωές ανθρώπων, που ήθελαν μία παρακινδυνευμένη πράξη τους να μείνει αποθηκευμένη για πάντα στο κινητό τους. Έτσι, η … σελφίτιδα θεωρείται πλέον η ασθένεια της εποχής! Ο όρος selfie πρωτοεμφανίστηκε το 2014 σε ένα σατιρικό διαδικτυακό άρθρο, το οποίο ανέφερε ότι η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία την ενέταξε στον κατάλογο των ψυχικών παθήσεων.
Δυστυχώς, τρία χρόνια αργότερα, ο όρος επανέρχεται όχι ως σάτιρα, αλλά ως πραγματικότητα, στη σχετική έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Nottingham Trent Universiy, οι ερευνητές του οποίου εξέτασαν το φαινόμενο και αποφάνθηκαν ότι θα πρέπει να χαρακτηριστεί ψυχική διαταραχή. Ο δρ. Mark Griffiths, από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου, εξήγησε ότι ναι μεν όταν εμφανίστηκε ο όρος ήταν σκωπτικός, όμως σήμερα τα πράγματα άλλαξαν. «Τώρα καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή της και να αναπτύξουμε την πρώτη Selfitis Behaviour Scale (Κλίμακα Συμπεριφοράς Σελφίτιδας) στον κόσμο, προκειμένου να αξιολογήσουμε την κατάσταση», ανέφερε.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα περισσότερων από 400 ατόμων στην Ινδία, που έχει τους περισσότερους χρήστες στο Facebook. Η σελφίτιδα διακρίνεται σε τρία επίπεδα (οριακή, οξεία και χρόνια), ενώ οι ειδικοί δημιούργησαν την κλίμακα που καθορίζει τον βαθμό της πάθησης. Χρόνια θεωρείται η εμμονή να φωτογραφίζεσαι όλη μέρα και να ανεβάζεις στα social media περισσότερες από έξι φωτογραφίες ημερησίως. Υγιής είναι όποιος τραβά μεν τρεις selfies την ημέρα, όμως δεν τις δημοσιεύει, ενώ αν το κάνει, βρίσκεται στην κατηγορία της «οξείας σελφίτιδας».
«Συνήθως όσοι έχουν αυτή την πάθηση πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης, προσπαθούν να «ταιριάξουν» με τους γύρω τους και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα άλλων δυνητικά εθιστικών συμπεριφορών», πρόσθεσε ο ερευνητής δρ. Janarthanan Balakrishnan. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ειδικοί ερευνούν καιρό τώρα τη «nomophobia», τη φοβία δηλαδή του να μην έχεις διαθέσιμο συνεχώς στο χέρι σου ένα κινητό!
Πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση