GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΝΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟ 1500 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, Δημότες και κάτοικοι της Αθήνας, συγκεντρωνόμαστε στη πλατεία της "Μεγάλης του...


Σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, Δημότες και κάτοικοι της Αθήνας, συγκεντρωνόμαστε στη πλατεία της "Μεγάλης του Γένους Σχολής¨ (Β.Σοφίας στο άγαλμα του Δρομέα), για να γνωρίσουμε και να ενημερωθούμε απο κοντά για το ελαιόδεντρο των 1500 ετών που γιορτάζει τα 2 χρόνια από τη φύτευσή του στην Αθήνα.
Θα παρευρεθεί και ο τ. Αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων και Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Π. Αποστολόπουλος.

Η μεταφύτευση του υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου ηλικίας 1500 χρονών, (σύμφωνα με βεβαίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου), στο οποίο δόθηκε η ανεπίσημη ονομασία «super γιαγιά», πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2015, στο πλαίσιο ενός καινοτόμου περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σκοπός του προγράμματος, είναι η διάσωση ελαιόδεντρων που βρίσκονται εντός της ζώνης των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο και εκπονείται με πρωτοβουλία της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.».

Πρόκειται για το γηραιότερο ελαιόδεντρο, από τα ηλικίας 600 χρονών και άνω που μεταφυτευτήκαν σε κεντρικά σημεία του Δήμου Αθηναίων και προέρχεται από το χωριό Ελαιώνας του Δήμου Αιγιαλείας. Όλες μάλιστα οι ενδείξεις συντείνουν ότι πιθανότατα «γεννήθηκε» την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’ (482-565 μ.Χ.)

Το έντονο ανάγλυφο του κορμού του, σε συνδυασμό με το μέγεθός του (περίμετρος 10,50 μ. και βάρος 11 τόνοι), το καθιστούν μοναδικό και άξιο προβολής όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Με την φύτευσή του στην πλατεία «Μεγάλης του Γένους Σχολής» (Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του Ευαγγελισμού), αναδεικνύεται σε μνημείο ιστορικής σημασίας και φυσικής ομορφιάς για την πόλη των Αθηνών, ενώ με την παρουσία του το οποίο κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο της ευρύτερης περιοχής. Ως «τοπόσημο» της πρωτεύουσας και ως «δέντρο της ειρήνης» μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σαν αφετηρία έναρξης σημαντικών πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Για την επιτυχή εξέλιξη του δύσκολου αυτού εγχειρήματος, υπήρξε άψογη συνεργασία της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.», του Δήμου Αθηναίων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του «ΑΔΜΗΕ Α.Ε», της εταιρείας «ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ ΕΠΕ», με τη συμπαράσταση των εταιρειών-χορηγών «KLORANE» και «Αλτις».

Δύο χρόνια μετά τη μεταφύτευσή του, δίνει σήμερα την εικόνα ενός ελαιόδεντρου πλήρως ανεπτυγμένου και απόλυτα προσαρμοσμένου στο νέο χώρο, ενώ ταυτόχρονα μας αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο για τις επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση