GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βερέμης για το Σκοπιανό: «Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία θα σπάμε το κεφάλι μας μετά»

Ως μοναδική ευκαιρία να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Θάνος Βερ...

Ως μοναδική ευκαιρία να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Θάνος Βερέμης, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος : Ο οραματιστής του Εφικτού».
Αναφερόμενος στα ιστορικά διδάγματα που προκύπτουν από την πολιτική παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο κ. Βερέμης τόνισε πως είναι και σήμερα διδακτική, για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ευκαιρίες που προκύπτουν σε διάφορες χρονικές περιόδους, για την επίλυση δυσεπίλυτων προβλημάτων.
Ο κ. Βερέμης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι μοναδική η ευκαιρία που παρουσιάζεται, για τους δικούς της λόγους και τις επιδιώξεις της μια μεγάλη δύναμη να θέλει να βάλει τη γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και της λέει, «βρείτε τα, βρείτε λύση με την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι ανάλογη ευκαιρία μπορεί να μη δοθεί στο μέλλον.
«Αν τη χάσουμε, θα σπάμε το κεφάλι μας μετά» είπε ο κ. Βερέμης. «Νομίζω, αυτό είναι το μάθημα, ο Βενιζέλος δεν έκανε τέτοια λάθη» συνέχισε ο κ. Βερέμης.
Αναφερόμενος στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στο πώς χειρίστηκε εκείνος, στην εποχή που κυβέρνησε, μεγάλα εθνικά ζητήματα, ο καθηγητής υποστήριξε ότι αξιοποιούσε ευκαιρίες και αντιθέσεις που προέκυπταν στο διεθνές περιβάλλον, για να προωθεί με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο το σχέδιό του, αυτό που πίστευε ότι θα ήταν καλύτερο αλλά και εφικτό για τα εθνικά συμφέροντα.
«Ήταν συναντίληψη του ευκταίου και του δυνατού, σε κάθε αλλαγή που συναντούσε» είπε ο κ. Βερέμης, αναφερόμενος στην προσέγγιση του Ελευθερίου Βενιζέλου απέναντι στις προκλήσεις της εποχής του. Υπογράμμισε όμως ότι «το εφικτό του Βενιζέλου, δεν ήταν μικρό, ούτε εύκολο».
«Το εφικτό του Βενιζέλου ήταν πολύ πέρα από αυτό που κατανοεί ως εφικτό ένας μέσος άνθρωπος, ήταν τεράστιο, π.χ. η Ελλάδα να διπλασιαστεί, να εκσυγχρονιστεί, τα έκανε αυτά. Είχε την ικανότητα να τα ικανοποιεί. Πολύ συχνά οι νεοέλληνες κάνουν λάθη, είναι ότι χάνουν τη συγκυρία» είπε ο κ. Βερέμης. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι ακόμη και μετά την ήττα και την μικρασιατική καταστροφή, όταν όλοι οι συσχετισμοί ήταν σε βάρος της χώρας, εκείνος κατόρθωσε να χειριστεί «μεγαλοφυώς» την κατάσταση και να εξασφαλίσει ό,τι καλύτερο μπορούσε για τη χώρα.
Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση