GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τζανακόπουλος κατά Μπάμπη Παπαδημητρίου: Να επιστρέψει στο Δημοτικό να μάθει ανάγνωση

Με μια αιχμηρή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου...

Με μια αιχμηρή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντά σε άρθρο του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει στην ανάρτησή του με τίτλο: Τι δεν κατανοεί ο τηλεσχολιαστής
«Επειδή το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος δεν προβλέπει ότι τη γενική οικονομική πολιτική διαμορφώνει ο κύριος Μπάμπης Παπαδημητρίου και οι συν αυτώ, αλλά αντίθετα προβλέπει σχετικά: «Πρωταρχικός σκοπός της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του γενικού επιπέδου των τιµών. Με την επιφύλαξη του πρωταρχικού σκοπού **η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονοµική πολιτική της Κυβέρνησης**».
Επειδή το πλήρες άρθρο 5Α του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει: «**Κατά την άσκηση των αρµοδιοτήτων τους**, η Τράπεζα της Ελλάδος και τα µέλη των οργάνων της δε ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση ή οργανισµούς. Η Κυβέρνηση και οι λοιποί φορείς πολιτικής εξουσίας δεν επιδιώκουν να επηρεάζουν τα όργανα της Τράπεζας **κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους**».
Επειδή ο κύριος Παπαδημητρίου, καίτοι προβάλλει εαυτόν ως διαβαστερό και διαβασμένο σε αντίθεση με την «ομάδα των νεαρών πραιτωριανών» που περιβάλλει τον Πρωθυπουργό, κατάφερε να μη διαβάσει το πλήρες άρθρο 5Α, πολλώ δε μάλλον το προηγούμενο άρθρο 4. Ιδιαιτέρως δε τα τμήματα αυτών που έχουν τεθεί εντός αστερίσκων.
Επειδή η δήλωσή μου, όπως μεταφέρεται από τον διαβαστερό κύριο «για την ιστορία», έχει ως ακολούθως: «Ο κύριος Στουρνάρας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Οφείλει να λειτουργεί **με βάση τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, πάντοτε στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών που καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο**».
Επειδή προδήλως ο κύριος Παπαδημητρίου ούτε αυτή τη δήλωση κατάφερε να διαβάσει σωστά.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Την άμεση επιστροφή του κυρίου Παπαδημητρίου στο δημοτικό προκειμένου να μάθει ανάγνωση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξή μας για το τραγικό πρωθύστερο που συγκεφαλαιώνεται στο πρόσωπό του. Έμαθε να γράφει φαίνεται πριν μάθει να διαβάζει».
Αφορμή αποτέλεσε ένα άρθρο του δημοσιογράφου στην Καθημερινή, με τίτλο «Τι δεν κατανοεί ο εκπρόσωπος» στο οποίο ανέφερε:
«Ε​​ίναι απίθανη η επιμονή της κυβέρνησης Τσίπρα να πέφτει σε τοίχους. Η ομάδα των νεαρών πραιτωριανών (κατά την έννοια του Δημητρίου Βούλγαρη) που περιβάλλει τον πρωθυπουργό, περηφανεύεται να απορρίπτει τους κεντρικούς θεσμούς που εγγυώνται τη μακροημέρευση του συστήματος διακυβέρνησης που επέλεξε η Ελλάδα. Δυστυχώς, η στάση αυτή προκαλεί απανωτές βλάβες στα κρατικά συμφέροντα. Μόλις προχθές, στην ακροτελεύτια ερώτηση δημοσιογράφου της κρατικής τηλεόρασης, που θα μπορούσε να αποτελεί προϊόν συνεννόησης, ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος με ύφος σκαιό και παραίνεσε τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας να καταπατήσει το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της. Αγνοεί ο εκπρόσωπος τους νόμους; Είναι κι αυτό μια πιθανότητα.
Πλην όμως, έγκυροι κύκλοι της Φρανκφούρτης, όπου η προσβολή της ανεξαρτησίας του Συστήματος των Κεντρικών Τραπεζών, όταν προέρχεται από μέλη κυβερνήσεως της Ζώνης του Ευρώ, ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου», υποψιάζονται ότι ο κ. Τζανακόπουλος το έκανε επίτηδες. Οπως ακριβώς είχε συμβεί στην αρχική περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσίπρα, Μάρτιο του 2015, όταν ο κ. Ντράγκι –πίσω από τον οποίον κάποιοι έβλεπαν ήδη τον κ. Στουρνάρα– αφήρεσε, λόγω της άφρονος πολιτικής Βαρουφάκη και Σία, το προνόμιο της έκτακτης χρηματοδότησης του πιστωτικού μας συστήματος. Ο πόλεμος ξεκίνησε και στους επόμενους μήνες, η διαμάχη με την ΕΚΤ θα πάρει τη θέση πάγιας διένεξης με το ΔΝΤ.
Για την ιστορία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο κύριος Στουρνάρας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Οφείλει να λειτουργεί με βάση τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, πάντοτε στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών που καθορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο».
Για να είναι όμως ολοκληρωμένη η ιστορία πρέπει να λάβουμε υπόψη όσα ο εκπρόσωπος αγνοεί, επιδεικτικώς και επί σκοπόν. Ετσι, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, ο οποίος υπόκειται στις προβλέψεις των Συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας, δηλαδή του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαγορεύεται οιαδήποτε υποταγή της κεντρικής τράπεζας στις πολιτικές που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 5Α του Καταστατικού Νόμου προβλέπει ότι τα όργανα διοίκησης της Τράπεζας «δεν ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την κυβέρνηση», ενώ και «η κυβέρνηση και οι λοιποί φορείς πολιτικής εξουσίας δεν επιδιώκουν να επηρεάζουν τα όργανα της Τράπεζας». Με δύο λόγια, ο κ. Τζανακόπουλος είναι χαμένος από χέρι. Εκτός αν, που δεν θέλω ούτε να το φανταστώ, επιθυμεί να αναβιώσουν στις αγορές σενάρια εξόδου μας από το ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση