GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε έξαρση η γρίπη - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης έχει εισέλθει η Ελλάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , το οποίο τον...

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης έχει εισέλθει η Ελλάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων , το οποίο τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.
Συνολικά έχουν καταγραφεί 20 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ και όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί. Σημειώνεται ότι τα 13 (65%) από τα 20 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει καταγραφεί ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για έναν άνδρα 79 ετών, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.
Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 13 άνδρες και 7 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 79 έτη. Τα 14 (70%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 6 (30%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 11 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 2 (18,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 9 (81,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Κατά την εβδομάδα 15-21 Ιανουαρίου, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 146 κλινικά δείγματα , εκ των οποίων τα 38 (26%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 15 (39,5%) ήταν τύπου Α και τα 23 (60,5%) ήταν τύπου Β.
Συνολικά έχουν ελεγχθεί 911 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 67 (7,4%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 29 (43,3%) ήταν τύπου Α και τα 38 (56,7%) τύπου Β.
Επικρατούντες υπότυποι μέχρι τώρα φαίνεται να είναι ο Β και ο A (H1N1).
Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Η επιτήρηση της γρίπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Μαίου.
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση