GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ΠΑΣΟΚ για Σκοπιανό: Δεν δίνουμε «λευκή επιταγή» -Θέλουμε λύση με εγγυήσεις

Επίθεση τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για μικροκομματικά παιχνίδια στην υπόθεση των Σκοπίων εξαπολύει το Π...


Επίθεση τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για μικροκομματικά παιχνίδια στην υπόθεση των Σκοπίων εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με εγγυήσεις και όχι με «λευκή» επιταγή.
Σε άτυπη ενημέρωση η Χ. Τρικούπη κάνει λόγο για «διαγκωνισμό, που αναζωπυρώνει την πόλωση και απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την εθνική υπόθεση και να διχάσει ξανά την ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που συμβίωσε επί μακρόν αρμονικά στις «πλατείες των αγανακτισμένων» με την φασιστική ακροδεξιά, σήμερα ενοχοποιεί ως φασίστες συλλήβδην όλους όσους διαδηλώνουν την άποψη τους για το ευαίσθητο εθνικό θέμα. Την ίδια στιγμή με την ίδια ανευθυνότητα η ΝΔ κάνει πως δεν βλέπει ότι ακραία εθνικιστικά στοιχεία επιχειρούν να καπηλευθούν την αγωνία και την ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών για έντιμη λύση».
Όπως τονίζεται η Φώφη Γεννηματά, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να συζητά και να διαπραγματεύεται αλλά ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση να υπεκφεύγει και να αλλάζει στάση από τη στιγμή που υπάρχει η διαμορφωμένη θέση της χώρας την οποία έχουν συμφωνήσει και αποδεχθεί όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις τα προηγούμενα χρόνια.
Η κ. Γεννηματά «επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η παράταση του σημερινού αδιεξόδου καθιστούν επιβεβλημένη την αναζήτηση εθνικά επωφελούς λύσης χωρίς να δίνει λευκή επιταγή για οποιαδήποτε «λύση». Οριοθετεί και προσδιορίζει με σαφήνεια προς την κυβέρνηση ότι το ζητούμενο είναι μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λύση που διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει το σύνολο των απαραίτητων εγγυήσεων που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν.
Τέλος καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική μας στάση η οποία θα καθοριστεί με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες, αξιολογώντας στο σύνολο της την τελική κυβερνητική πρόταση αν και όταν αυτή διατυπωθεί επισήμως.
Πως φτάσαμε ως εδώ
Η Χαριλάου Τρικούπη προχωρά σε μια ιστορική αναδρομή της υπόθεσης της ονομασίας των Σκοπίων με τους βασικούς σταθμούς για να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση.
Όπως τονίζεται:
Η ΝΔ δημιούργησε/συντήρησε το θέμα- Η παράταξη μας προσπάθησε να το λύσει
1. Το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας στη σύγχρονη εκδοχή του, δημιουργήθηκε με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τις εντελώς άστοχες ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ το Δεκέμβριο 1991. Συμφωνήθηκε, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς να διασφαλιστεί ότι στο όνομα της ανεξάρτητης πλέον χώρας δεν θα υπήρχε η λέξη Μακεδονία ή παράγωγο αυτής, ενώ υποβαθμίστηκαν και οι άλλες σοβαρές διαστάσεις του ζητήματος (αλυτρωτισμός, μειονοτικά ζητήματα, κ.λπ.).
2.Τον Απρίλιο 1992 σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Κων. Καραμανλή αποφασίζεται η Ελλάδα να μην δεχθεί τη λέξη Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας (ως προϋπόθεση για την αναγνώρισή της).
3. Το Μάιο 1992 με κυβέρνηση ΝΔ , απορρίπτεται το “πακέτο Πινέιρο” της ΕΕ το οποίο προσέφερε δέσμη ρυθμίσεων για την επιβεβαίωση/ εγγύηση των συνόρων, καταπολέμηση του αλυτρωτισμού, κ.λπ. και σύνθετη ονομασία.
4.Τον Απρίλιο 1993 η γειτονική χώρα γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ με την προσωρινή ονομασία “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – ΠΓΔΜ”. Έτσι στην πράξη ανατρέπεται η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του Απριλίου 1992.
5.Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τον Οκτώβριο 1993 καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες και ασκούνται πιέσεις για την αντιμετώπιση/επίλυση του ζητήματος στη βάση της διασφάλισης των διαχρονικών συμφερόντων της χώρας (ακύρωσης αλυτρωτικών βλέψεων, κ.λπ.).
Το 1995 υπογράφεται η Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με την οποία αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις και προβλέπεται η ανάπτυξη της συνεργασίας σε σειρά τομέων (οικονομίας, τουρισμού, κ.ά.). Προηγουμένως με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών είχε ενεργοποιηθεί ο διάλογος για την εξεύρεση λύσης.
Το 2001 γίνεται συστηματική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στη βάση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση και άλλες εγγυήσεις για τη χώρα μας.
Οι προσπάθειες αυτές ναυάγησαν λόγω αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς/ Σκοπίων όπου επικρατούν γενικώς οι ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις.
6. Το 2008 η ΝΔ με βάση τη θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό απειλεί στο Βουκουρέστι με άσκηση veto (που δεν ασκεί τελικά) στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (η οποία τελικά δεν γίνεται). Σε συζήτηση στη Βουλή στις 10 Απριλίου 2008 ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι στόχος είναι “μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία”. Επομένως οι διαρροές του για μη αποδοχή της λέξης Μακεδονία είναι εντελώς αβάσιμες και απλώς θολώνουν τα νερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση